IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет професии, в които жените взимат по-малко пари от мъжете

21 април 2012 09 40

И възможните обяснения за тази разлика

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Смята се, че вече жените и мъжете са на равни начала що се отнася до професионално развитие, но реалността показва, че все още има празнина между заплащането на двата пола за една и съща позиция и опит.

В САЩ тази празнина е отразена в статистическите данни, че доходите на жените през 2010г. са 77.4% от доходите на мъжете. Ето кои професии са най-несправедливи към жените по отношение на възнаграждението:

Продавач-консултант

Разлика в заплащането: 27%

Жените представляват 55% от служителите на тази позиция, но мъжете получават повече пари за работата си. Изследователите, които са направили проучването смятат, че тази разлика се дължи донякъде на по-агресивното и целенасочено поведение на мъжете в отдел продажби.

Брокер на недвижими имоти

Разлика в заплащането: 23%

Една от причините за тази разлика е работното време. Мъжете могат по-често да си позволят да работят повече от 40 часа седмично или да се срещат с клиенти във време, в което жените вече са взели децата от училище и са вкъщи.

Мениджър подбор на персонал

Разлика в заплащането: 20%

Жените заемат 62% от работните места в тази професия, но получават по-малко заплащане. Обяснението отново е по-голямата гъвкавост на мъжете по отношение на работното време, защото голяма част от срещите с потенциални служители се осъществяват след края на работния ден за повечето хора.

Портфолио мениджър

Разлика в заплащането: 15%

Мъжете са 74% от работната сила във финансовия сектор. Това може би е така заради факта, че в такива професии се изисква способност да се поемат рискове, което е по-присъщо на мъжете. Но в условията на финансова криза предпазливостта на жените е ценен актив и е възможно след време тази разлика да изчезне.

Главен изпълнителен директор

Разлика в заплащането: 15%

Мъжете държат монопола в тази сфера – 79% от всички заемащи позицията. Истината тук е, че с толкова малък процент на жените като главен изпълнителен директор е необходимо време, за да се докажат и да лобират за равно заплащане.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари