IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изглеждайте и бъдете професионалист

29 май 2012 11 50

Работната репутация може да отвори или съответно зазида много професионални врати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Важно е как се представяте пред хората особено в работната среда, защото максимата, че животът е сцена и ние всички сме актьори на нея, е особено вярна за бизнес средите. В голямата игра на служебно надлъгване е важно да оптимизирате всички средства, за да изглеждате във възможно най-силната позиция – най-можещ, най-подготвен и най-хладнокръвен.

Разбира се, трябва и да вършите работата си по възможно най-добрия начин, но трябва и да носите маската на успелия професионалист показно и явно, за да реализирате максимума на своя потенциал.

Начинът, по който ви възприемат хората на работното място, е резултат от вашата визия, излъчване, отношение и комуникационни умения, почти колкото и от производителността ви.

Когато сте нов на определена позиция, имате уникалната възможност да изградите професионалната си репутация от основи, което ви позволява на поправите нежелани недостатъци и да се представите в новите служебни среди, като човекът, който искате да ви възприемат. Това както се сещате, особено когато е подкрепено с реални дела и добре свършената ви работа, ще отвори за вас много врати и възможности.

Тук ви даваме няколко съвета за това как да изградите професионалната си фасада, така че да направите на околните позитивно впечатление за вас и способностите ви.

Изчистете интернет „досието" си

Не позволявайте на Twitter и Facebook профилите ви да рутят професионалния ви имидж. От една страна личните ви интереси и страсти могат да бъдат полезни за оформяне на служебното ви реноме, но от друга страна някои нецензурни коментари или гневни политически разсъждения могат да ви навредят. Постарайте се да употребите настройките за достъп до профила си във Facebook по предназначение и обмисляйте внимателно аудиторията си, когато публикувате нещо в Twitter.

Естествено, личният ви живот извън офиса е ваш собствен, освен разбира се, ако не сте подписали някакъв договор, който регулира поведението ви на улицата, никой не може да ви казва какво и кога да мислите или правите. Въпреки това, поведението ви в интернет пространството ви оказва влияние на начина, по който ви възприемат в службата и вие няма как да знаете кое как ще ви се отрази. За това е по-добре да поизчистите „досието" си за всеки случай.

Заслужете репутацията си по надлежния ред

Малко начини на държание в офиса ще ви спечелят по-бързо презрението на колегите, от това да размахвате самоуверено дипломата си от университета и да смятате, че само тя е достатъчна да ви гарантира прогрес в компанията и че той ви се полага по право, без да трябва да преодолявате препятствията, през които са преминали останалите.

По свой особен начин офисът е като братство, в което трябва да заслужите позицията си, преминавайки своеобразни бойни кръщения. Всяко прескочено такова е черна точка във ваш минус в контекста на колектива.

С други думи, извоювайте имиджа си, уважавайки традициите и старшинството на фирмата, в която работите и бъдете благодарни за всяка възможнеост, независимо колко дребна ви изглежда тя.

Имайте подготовка да впечатлите висшестоящ

Това означава, че ако попаднете в ситуация, в която ви се отдаде възможност да проведете разговор с по-висшестоящ от вас (в асансьора например), е добре да имате готовност да се представите на ниво.

Един разговор, в който вие нечленоразделно мрънкате с „ъ-ъ-ъ" и започвате всяко изречение с „амиии", няма да помогне на служебния ви имидж. Но ако имате какво да кажете по интелигентен и оригинален начин, бихте могли да произведете голямо впечатление и да си спечелите бъдещ почитател или съюзник в лицето на този шеф. Бъдете хладнокръвни и в пълен контрол над поведението си.

За да може това да се случи, е добре да сте запознати с политиката на фирмата, обществената обстановка и най-вече да не се отпускате в сферата на общата култура. Не спирайте да работите върху себе си и ще видите как, когато възможността се отвори, всичко натрупано ще заработи за вас.

Движете се в правилната компания

На подсъзнателно ниво, често преценяваме хората около нас в зависимост от индивидите, с които общуват. Съзнателно или не, от този факт се определя част от начина, по който ви възприемат, за това е добре да подбирате кръга си разумно.

Ако можете се завъртете около началството, за да можете да пожънете позитивите си от това общуване.

Бъдете на разположение

Много често човек не знае колко недостъпен изглежда, докато някой му обърне внимание върху този факт. Понякога дори начинът, по който се движим из офиса, ни прави да излъчваме недружелюбност и лошо настроение, макар и да не го осъзнаваме, което логично кара колегите ни да ни избягват.

Добрата новина е, че и най-дребните жестове – засичане на погледи, леки усмивки или кимвания - са в състояние да премахват бариерите в общуването. За това бъдете безстрашен в комуникациите си с колектива и станете приветлив и отзивчив колега, към който няма да се поколебаят да се обърнат за съдействие. Рано или късно ще ви потърсят и за повишение.

КоментариКоментари