IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебно отегчени, но в печеливша позиция

15 май 2012 13 00

Как да извлечем дивиденти, дори когато не сме доволни от работата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

На трудовия пазар днес цари криза и оскъдица и много хора са доволни на това просто да имат работа - считат се за късметлии и това им е достатъчно. Така се стига до момент, в който макар и отегчени до смърт от работата си, не смеем да я сменим, защото бихме поели голям риск. Ала това не означава, че не можем да се възползваме от ситуацията и да се опитаме да я обърнем в наша полза- прочетете някои съвети как да стане това:

1. Имайте предвид, че не сте сами

Mного хора изпитват разочарование от работата си. Всъщност 55 % от служителите в САЩ работят на позиции, които не само не ги удовлетворяват, ами и нямат капацитета да оползотворят адекватно възможностите им. Защото вие може и да сте заети по цял ден и съответно да не скучаете буквално, но задълженията ви да не представляват каквото и да е предизвикателство за вас и да не позволяват да разгърнете целия си потенциал.

В такъв случай удоволствието от работата изчезва и на негово място се настанява горчива рутина. Това явление, уви, е твърде често срещано и обхваща почти всички пластове на служебния свят.

2. Избягвайте компютърните игри

Макар и бизнесът да не върви и шефовете да нямат нови задачи за вас, вие не се отпускайте. Много служители биха запълнили освободеното си време през работния ден с механично „цъкане" на някаква безсмислена игра - било то на телефона или компютъра си. Това, освен че прави лошо впечатление, не би ви донесло никакви дивиденти. По-добре си уплътнете времето с изучаване на полезни неща за компанията например или измислете нещо друго, но по-продуктивно от реденето на пасианс.

3. Разберете повече за условията на труда си

Вероятно сте наясно, какви осигуровки получавате и колко безплатни минути имате към другите мобилни оператори на служебния си телефон, но сега е моментът да проучите какво друго предлага фирмата ви. Вземете си копие от ръководството за вътрешния ред и го прочетете цялото. Срещнете се с административния си директор и попитайте за други бонуси: карта за фитнес, купони за пазаруване, намаления при определени търговци, квалификационни семинари и т.н. Може би ще откриете полезен начин да уплътните времето си – например чрез курс, който да повиши квалификацията и „цената" ви, пък бил той и самопроведен на компютъра ви.

Работата може и да е лесна за вас или обемът и да е намалял, но не бива да губите темпо, а да се занимавате с нещо свързано с нея, пък било то и необичайно за вас.

4. Навъртайте се около кафе машината за контакти

Това не е извинение да си клатите краката и да клюкарствате с други отегчени колеги по цял ден. Целта е да изградите контакти, които могат да ви бъдат полезни в бъдещето, било то в тази фирма или в друга.

Запознайте се с навиците на офиса и преценете с кого би ви било полезно да се засечете край машината за вода например. Можете също да се отбиете в кабинета на някой от ръководителите, за да се представите – друг начин да привлечете малко работа и да свършите нещо полезно.

5. Внимателно обмислете смяната на работата

Хората, на които работата е омръзнала до полуда, често са нетърпеливи да я сменят и взимат прибързани решения, продиктувани от отчаяние. Ако решите, че искате да направите промяна, помислете първо какво ви се прави. Ако не сте натрупали достатъчно стаж и опит, за да минете на по-високо ниво, по-добре останете още на сегашната си позиция, избегнете скокове от фирма на фирма в автобиографията си и инвестирайте време и ресурс в повишаване на професионалната си квалификация.

Ако пък сте категорични, че не можете повече да работите това, направете внимателен избор за новото място, за да не попаднете пак в позицията на неудовлетворен служител. Направете си няколко теста за кариерна ориентация и разберете, в какво ви бива най-много и какво ви се отдава. Търсете си работа дискретно, за да имате варианти - в случай, че нещата не се получат на новата позиция, е добре да можете да запазите поне старата си работа.

6. Отдайте се на другите си интереси

Ако работата ви от 9 до 17 ч., макар и скучна, е това с което трябва да се задоволите в момента и не можете да намерите нищо по-добро, разнообразете сами останалата част от деня си. В часовете, които не сте в офиса, се заемете се с ново хоби, виждайте се с хора, които ви радват и разпускайте интензивно. А има и друг вариант: някои хора използват това време, за да свършат нещо приятно, а други, за да се подготвят и организират за започването на собствен бизнес.

КоментариКоментари