IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си поискате по-висока заплата?

7 май 2012 11 40

Мисията е възможна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаем, че са времена на криза и безработица, времена, в които работещите едва ли не трябва да са благодарни на работодателя, че им дава редовно заплатата, но все пак има шанс, ако сте добър професионалист, да се опитате да получите по-високо възнаграждение. На първо място трябва да имате реален поглед върху собствените си качества и върху това, колко ценен кадър сте за колектива. Ето и някои съвета, които да ви помогнат по пътя към повечето пари.

1. Не се страхувайте да си поискате

Преодолейте колебанията си и поискайте по-висока заплата. Ако ви липсва самочувствие, никога няма да получите повишение. В повечето случаи хората се притесняват да не бъдат отрязани рязко от страна на шефа си. Но нека го кажем - страхът е убиец на всички хубави неща в живота.

Друга причина, която ни спира да поискаме по-високо заплащане, е смирението. Но замислете се само, че имаме достатъчно време да бъдем смирени по време на работа, когато шефът печели цялата слава за нашия труд, а ние трябва да го аплодираме.

2. Така се калявате

Бъдете дръзки и смели. Не забравяйте, че щом "не" е един възможен отговор, значи и "да" е такъв. Дори работодателят да ви откаже, вие сте отправили трудовото правоотношение с позитивно послание на самоувереност и то ще се помни, когато дойде време да се обсъждат повишенията във фирмата. Поне шефовете ще знаят, че трябва да ви вземат на сериозно.

3. Обосновете се

Обяснете спокойно на вашия работодател защо искате да ви увеличи заплата. Помислете какво ви прави уникален и ценен за компанията. Сравнете вашите умения и опит с този на други колеги в същата област и напишете ключовите фактори, които показват защо сте по-добър от тях. Акцентирайте върху силните страни, уникален стил, квалификации и талант.

4. Направете си маркетинг

Не може да преговаряте без факти. Трябва да сте наясно какви пари взимат другите специалисти с вашия служебен пост и опит. Това ще ви даде обективна представа за това каква е справедливата заплата за позицията ви и дали повишението, което искате, е в разумни граници. Ако искането ви е в рамките на нормалното и е отправено честно и вежливо, ще е трудно да ви откажат.

5. Пробвайте първо пред огледалото

Ако се изнервяте винаги, когато питате за нещо подобно, ще ви бъде трудно в реалния разговор. За това застанете пред огледалото и на глас започнете да преговаряте с шефа си, като обмислите всички негови евентуални отговори, въпроси и реакции, включително и ако ви отреже. Помолете ваш приятел да участва в ролята на шефа в различните сценарии.

6. Преговаряйте

Ако сте наясно с най-ниската и с най-високата сума, която взимат колегите ви на същата позиция, целете се към най-високата. Така дори да достигнете с шефа до някакъв "компромис" по средата, той пак ще е във ваша полза. Гледайте на преговорите за размера на заплатата си като на бизнес сделка (а те са си такава).

7. Бъдете реалистични и разумни.

Не очаквайте да ви свалят звездите. По-високата заплата е добра цел, но ако се сторите прекалено алчен на работодателя си, може да го скандализирате и да го накарате да се замисли, трябва ли му такъв човек изобщо.

8. Оставете работодателя да помисли

Дайте време на шефа си за размисъл, а не очаквайте отговор веднага след разговора. Много е вероятно първата му реакция да е негативна, но след като помисли малко, да е готов на компромис. Така ще му дадете време да сондира и други мнения (за това колко ценен сте за фирмата), които да му помогнат да вземе решение. Дори да не ви предложи повече пари – може да ви мотивира с други неща като по-дълъг платен отпуск, безплатен курс за квалификация, карта за фитнес, купони за храна и т.н.

9. Бъдете готови за "не"

Измислете си предварително как да реагирате, ако отговорът е отрицателен. Стремете се да изглеждате спокоен и добросъвестен без да се цупите и сърдите. Напомнете си, че това е бизнес и не е нищо лично. Радвайте се, че току що сте доказали на себе си, че можете да задавате „неудобни" въпроси, които касаят живота ви.

10. Прекратете разговора с положителна реплика

Дори да не получите исканото, в крайна сметка дръжте се учтиво и благодарете за отговора (какъвто и да е той). Усмихвайте се без да казвате каквито и да е суперлативи за фирмата, за да не звучите отчаяно. Никога, като ответна реакция, не коментирайте заплатите на колегите си, които взимат повече от вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари