IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишението било полезно за здравето

11 юни 2012 09 00

Дано шефовете да се загрижат за здравето на служителите си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако вашият шеф ви цени и иска да сте му полезен за дълго, ще трябва да ви повиши. Хората, които имат добри перспективи да получат повишение в службата, са с 20 % по-малко застрашени от инфаркт от тези без надежди да подобрят положението си в йерархията на фирмата. Поне такива са резултатите от британско изследване.
Учени от лондонския Юнивъристи колидж и от университета на Калифорния в Бъркли анализирали кариерата на 4700 британски държавни служители за 15 години. Те установили, че работещите в отдели, където често има повишения, много по-рядко страдат от сърдечносъдови болести, отколкото в отделите без повишения.
Авторите са категорични, че изследването им дава доказателства колко полезен е успехът за здравето на човека, или както те го формулират, "че положителните сътресения могат да повлияят позитивно на здравето".

Предишни изследвания установиха, че спечелилите награди "Оскар" актьори живеят по-дълго от тези, които са им били съперници, както и че Нобеловите лауреати надживяват, номинираните си колеги-учени, които обаче не са получили приза. Същото важи и за играчите на бейзбол, влезли в Залата на славата.
"Големият плюс на изследването е, че прави ясна причинно-следствената връзка от социалното положение към здравето, а не обратното" - каза проф. Майкъл Мармот от екипа.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари