IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, които да направите, докато сте безработен

13 юли 2012 10 40

Не бързайте да изпадате в паника!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте безработен и се притеснявате, че шансовете някой да ви наеме на работа намаляват непрекъснато, опитайте се да не изпадате в паника.

Вярно е, че е рецесия и че с времето вашето CV (автобиография) може да стане не чак толкова актуално в общата картина на заетостта (конкуренцията непрекъснато се увеличава), но не бързайте да се зачерквате от пейзажа.

Ново проучване на уебсайта CareerBuilder.com показва, че мнозинството работодатели симпатизират на безработните.

Предлагаме ви няколко съвета, какво трябва да правите, докато сте безработен, така че да бъдете винаги адекватен спрямо пазара на труда и да не губите своето самочувствие.

1. Приемете работа на временен договор.

Нищо не се знае, ако се справите в рамките на този временен договор, може и да ви предложат постоянна позиция. Няма какво да рискувате, а и освен това ще обогатите познанията си.

2. Повишете квалификацията си с курс.

61% от мениджърите препоръчват на анкетираните безработни да минат на курс за преквалификация или повишаване на квалификацията. Никога не спирайте да подобрявате своята техническа компетентност. Учете. Това показва, че се отнасяте сериозно към вашата професия. Освен това курсовете са една чудесна възможност да завържете нови познанства, а някое от тях може да излезе полезно и да ви се отвори възможност за работа.

3. Работете като доброволец.

Когато се кандидатирате за определена длъжност и напишете в CV- то си, че сте поемал работа в различни доброволни каузи това ще направи добро впечатление на работодателя. Този факт показва, че у вас има страст и грижа към обществото. Често компаниите се спират на определени хора, не само защото те имат нужната квалификация, но и защото показват характер и почтеност.

4. Започнете собствен бизнес.

Започването на собствен бизнес отнема време и пари. Ако ги имате -действайте. Докато се подготвяте, неусетно ще получите много знания в различни области от търговията до маркетинга. Дори да не ви потръгне като работодател-бизнесмен, винаги можете да се върнете назад и да започнете работа при някой друг. Може да изгубите определена сума пари, но със сигурност ще натрупате много нов опит.

5. Стартирайте професионален блог.
Професионалният блог може да бъде добър начин да се популяризирате сред потенциалните работодатели. Много хора ще ви видят в експертна светлина и така може да ви отсеят от другите кандидати за определената длъжност.

6. Направете личен контакт.

Много по-вероятно е да ви забележат, ако връчите CV-то си лично, отколкото, ако го изпратите по мейла. Това можете да направите само, ако си изградите широка мрежа от контакти (чрез приятели, семейство и бивши колеги), които могат да ви организират среща с въпросния работодател. Няма нищо лошо в това да поискате помощ от близки и познати и да ползвате техните връзки и контакти.

7. Използвайте времето си като безработен за трупане на идеи.

Без значение в каква област сте работил досега, ако имате някакви нови хрумвания и идеи за развитие във вашата област и ги споделите на интервюто за работа, може и да впечатлите потенциалния работодател и той да ви открои от тълпата.

8. Следете какво се случва в развиващите се индустрии.

Експертите казват, че в момента работа се намира в сферите на информационните технологии, търговията и обслужването на клиенти. Следете обявите за работа в тези сфери като продължавате да хвърляте по едно око и на обявите във вашия професионален бранш.

9. Променяйте CV-то си спрямо всяка обява.

След като прочетете обявата за работа, напишете си нова автобиография, в която използвайте ключовите, специфични думи, които отговарят на търсенето за съответния пост. Така има по-голям шанс работодателят да ви забележи и да ви извика на интервю, отколкото ако разпращате едно и също CV на всички обяви.

10. Проследете какво се случва с вашето CV.

По-голямата част от хората, които си търсят работа не предприемат стъпката, да се обадят и да разберат дали работодателят е получил автобиографията им. А това е един добър ход, с който ще подскажете на компанията, че сте заинтересуван от мястото. Можете да го направите чрез писмо или имейл.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари