IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато шефът ни е по-млад от нас

24 юли 2012 09 20

Девет съвета какво да правим в тази ситуация

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В много компании работят хора от няколко поколения. Това не е нещо необичайно. Все още обаче ситуацията „по-млад шеф“ се приема с недоверие от подчинените. Дали заради съмненията им в уменията на по-младия шеф или защото тайно се надяват те да са на неговото място. Каквито и да са съображенията, има начини как да се справите със ситуацията. Ето и девет от тях:

1. Гледайте на по-младия ви шеф, както бихте гледали на всеки шеф

На първо място го уважавайте. Той/тя е на тази позиция, защото има качествата да бъде там. Вместо да негодувате, съсредоточете усилията си към това как най-добре може да допринесете в работата ви.

2. Фокусирайте се към добрите страни на това да имате по-млад шеф

Ако мислите негативно, вие ще продължавате да се чувствате неудобно. Затова вижте плюсовете – енергия, динамика, свежи идеи, нови перспективи. Всичко това може да генерира именно един по-млад шеф.

3. Ревизирайте уменията си

Вие имате две много важни качества – зрялост и опит. Използвайте ги, за да докажете, че сте ценен кадър и дори шефът ви може да научи нещо от вас. Покажете, че може да се справяте с по-сложните задачи, че имате мрежа от контакти в дадената област. Всичко това няма как да не бъде забелязано.

4. Актуализирайте уменията си

Ако сте отсъствали известно време от работа (по майчинство, например), когато се върнете в офиса, със сигурност ще има какво да наваксвате и с какво да обогатите познанията си. Запишете се на курсове, никога нищо допълнително няма да е излишно.

5. Говорете за уменията си

Не се притеснявайте да говорите за областите, в които сте добри. Без излишно самохвалство обаче, споделете за предишните си успешни проекти или сделки. Споделете и с какво може да бъдете полезни сега.

6. Обличайте се добре

Това, че сте по-възрастен, не означава, че не трябва да бъдете в крак с новите тенденции. В никакъв случай обаче не се опитвайте да подражавате или още по-зле да копирате шефа си. Съобразявайте се с възрастта си, но все пак не забравяйте, че трябва да изглеждате стилно и модерно.

7. Бъдете наставник

Естествената традиция от векове наред по-възрастните да помагат и да напътстват по-младите се среща и до днес. В никакъв случай не поучавайте, а бъдете добронамерени и давайте съвети.

8. Не се притеснявайте от възрастовата разлика

Вярвате ли или не, по-младият шеф най-вероятно също има притеснения относно възрастта си. Затова не се притеснявайте да споделите как се чувствате, но го направете тактично и с уважение. Ситуацията може да ви сближи и пред вас да се отворят нови шансове за перспективи.

9. Канете шефа си на общите ви сбирки с колегите

Следващия път, в който се организирате с колегите за по питие или пък на вечеря, предложете и на шефа си да дойде. Това е много добър шанс да се опознаете и притеснението от разликата във възрастта да изчезне.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Патилан ( преди 11 години )
Една от най-големите грешки които може да направите е да си отворите душата като към ваш син и да вземете да му показвате тънкостите на занаята.Едва успял да усвои нещата ще вземе да ви учи как се прави това което сте го научили.Нека сам се блъска да открива това което му е нужно.Ако вземе набързо да е в час ще почне да ви засипва с недомислените си глупости а така ще има своите проблеми които да го ангажират .Ще спечелите ценно време в което той ще ,,преври"ако има качества или ще си хване пътя (или ще го шитнат-пази Боже от връзкари)ако само се надува но е въздух под налягане.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар