IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полова дискриминация в офиса

8 август 2012 12 00

Как да действаме, когато заради пола си сме по-ниско заплатени или пренебрегвани

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едно от основните права на жените в служебния свят е да бъдат поставени на равно с мъжете. За съжаление, дори и в днешния модерен и еманципиран свят, реалността е малко по различна и жените дори и в Европа продължават да стават жертва на дискриминация на база половата им принадлежност.

Първия основен проблем, който те трябва да преодоляват е по-ограниченият им достъп до трудовия пазар – на жената се гледа като на ненадеждна инвестиция и риск, тъй като представлява потенциална заплаха за стабилността на даден екип с това, че във всеки един момент може да напусне по майчинство. А, не дай си Боже, вече да има деца, то тя се приема като половин човек, тъй като предразсъдъкът предполага, че непрестанно ще ѝ се налага да си тръгва по-рано, да отсъства, заради заболявания на децата или няма да е в състояние да посвети вниманието си изцяло на работата.

Втория е разликата в заплащането на женския и мъжкия труд. Според официалните данни през 2009 г. жените са получавали с 18,9% по-ниски заплати от мъжете. Домакинствата с глава на семейство от нежния пол са били с 25-30% по-бедни от останалите. Тази статистика не само не е рядкост, но е нещо като стандарт за много от т. нар. развити страни – в САЩ например, ако един мъж печели един долар, жена с идентична професия и работно място получава 73 цента. В Европа все още има страни, в които процентите разлика между възнаграждението, което получават двата пола са над 20 и е изумително кои са те: Великобритания, Германия, Словакия и Естония!

Третият сериозен проблем е феноменът „стъклен таван", който стои на пътя на много жени, желаещи да се развиват в кариерата си. Той представлява невидима (неофициална), но за това пък съвсем реална бариера, която много професионалистки не могат да прескочат в работата си, само заради това, че са жени – не могат да получават заплата, по-висока от определен лимит и не могат да заемат по-високи постове в ръководството на фирмите си.

Основната причина за тези проблеми е половата дискриминация в служебния свят и тя няма да изчезне от само себе си. Елиминирането и се нуждае от нарочни, целенасочени и постоянни, за продължителен период от време, групови усилия от всички страни.

Ако вие сте жертва на дискриминация по признак „пол" в своя офис или фирма, ето няколко съвета за това как да действате в посока разрешаване на този проблем:

1. Обърнете внимание на работодателя си за наличието на дискриминация спрямо вас

Дискриминацията, както и сексуалния тормоз са не само неморални, но и незаконни! Не са рядкост случаите обаче, в които тези действия се случва безнаказано продължително време в следствие на това, че самите жертви не заявяват открито и ясно, че тези практики са неприемливи и нежелани.

Едва ли някой ще си признае „без бой", че проявява такова отношение срещу служителите си, но само вие сте отговорни да защитите себе си и правата си, когато нещо не е както трябва, а не да търпите мълчаливо. Така че, ако сте жертва на дискриминация, не си трайте, вземете мерки и подайте оплакване - първата стъпка на защитата е да се застъпиш за себе си, открито да кажеш, че не приемаш да те потискат или използват.

Ако прекият ви началник е този, който ви дискриминира, обърнете се директно към неговия ръководител или към отдел човешки ресурси, административния директор или друг отговорен служител във фирмата.

2. Направете така, че да разберат, че не се шегувате

Когато подадете оплакването си, изискайте да се състави писмен доклад за случилото се. Настоявайте да се проведе разследване по вашите обвинения и за предприемане на дисциплинарни корективни действия.

3. Ако не ви помогнат има кой да ви защити

Ако след всичко това не последва никаква реакция от ръководството на предприятието, в което работите, или само ви баламосват да си мълчите, помислете за подаване на жалба до Комисия за защита от дискриминация. Тя е независим специализиран държавен орган, който осъществява контрол по прилагането и спазването на Закона за защита от дискриминация и други закони, уреждащи равенство в третирането.

Фактът, че такива случаи добиват публичност, означава, че отношението към неглижирането на жените се променя. В КЗД с всяка година растат жалбите за дискриминация по признак "пол" – през 2006 г. са само 6, през 2008 – 10, през 2010 – цели 23, а през 2011 г. и 2012 броят им прехвърля 30. КЗД могат да образуват производството за защита от дискриминация по жалба на засегнатите лица или сигнали на физически и юридически лица, на държавни и общински органи.

За да може това да се случи както трябва, вие ще бъдете помолени да изложите подробно обстоятелствата, на които се основава жалбата или сигнала – кога, къде, от кого и с какви конкретни действия или бездействия на посочените в жалбата лице/а е осъществена твърдяната дискриминация /нарушено е правото на равно третиране, осъществен е тормоз и т.н. /. За това вие бъдете подготвени – водете си дневник на извършваните срещу вас несправедливости, пазете кореспонденция, която удостоверява твърденията ви и всякакви документи, които могат да послужат за доказателства.

4. Запознайте се с правата си

За да можете да реагирате адекватно, проучете и разберете добре Закона за защита от дискриминация и всички останали норми, които са приложими в нашата страна. Тези закони са достъпни за всички не само в библиотеки и книжарници, но и в интернет и единственото, което се иска от вас е малко време.

5. Обърнете се към юрист

Ако ситуацията „загрубее" не се колебайте да се обърнете към адвокат, който да ви защити по най-добрия начин. За съвет можете да се обърнете към Български хелзинкски комитет, където целенасочено се водят антидискриминационни дела по всякакви признаци.

Останалите „обикновени" адвокати, несвързани с правозащитни организации, които да специализират в тази област, все още са малко, но дискриминационното право в България динамично се развива и все повече професионалисти ще го забелязват и ще се включват в практикуването му.

Адвокат Маргарита Илиева, международно признат експерт по антидискриминационно право и Директор на правната програма на Български хелзински комитет, казва в свое интервю: „Много искаме да водим дела на жени срещу дискриминация. За съжаление, почти не пристигат при нас такива случаи. Жените не се оплакват."

Картинката е тъжна, но не е непоправима, затова, ако се отнасят с вас по-различно и по-зле, отколкото с друг човек в подобно на вашето положение и ако причината за това е полът ви, не бъдете жертва, а се защитете!

КоментариКоментари