IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какви хора работите

28 септември 2012 14 00

А вие ще се разпознаете ли в някой от тези типажи?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вестник „The Wall Street Journal" публикува статия за типажите колеги, с които със сигурност всеки, който работи в офис среда, се сблъсква рано или късно. Всяка фирма си има досадници, клюкари, хора които вечно се оплакват и такива, които са вечно развълнувани за нещо.

Ето и някои от най-разпространените типажи:

1. Колегата „нещастното магаре Йори".

Във всеки офис има някой колега, който вечно се оплаква, мрънка и е недоволен от всичко. На него дори нещо добро да му се случи, той започва да се чуди, какво ли лошо следва после. Вероятно ви е дошло до гуша от неговия разтревожен израз и свъсени вежди в очакване нещата да се объркат по-скоро рано, отколкото късно.

2. Служителят „слънце".

Този колега винаги е непоносимо щастлив. Той се вълнува за всичко – за красивата дъга, за вкусния обяд, за новите обувки на секретарката и т.н. Дори, когато го критикуват той не посърва, а го приема с усмивка. Обикновено е шумен и пуска шеги наляво и надясно като сам си се смее на тях. Той прилича на един голям усмихнат глупак, който винаги има положително становище за нещата. Често другите нямат представа, какво всъщност работи този човек.

3. Колегата, който живее за обедната почивка.

Той започва да говори за обяд още към 10 часа и да обсъжда менюто един час по-рано. Следи си часовника редовно и в 12 часа без една минута е на стартова позиция за хапване. Ако обядът се окаже лош, този човек може да изпадне в хленчещо състояние и да мрънка целия следобед.

4. Приказливецът на офиса.

Тези хора са често срещани. Ако работите в близост до такъв човек, по-добре инвестирайте в слушалки за компютър, за да можете да го игнорирате в моменти, когато му се иска да ви губи времето с приказки. Неговото офис бърборене често пречи на другите, но никой не смее да му каже, защото обикновено е симпатичен на всички. Понякога си струва да го слушате – от него можете да разберете много нови офис клюки, които са ви убегнали.

5. Колегата - крепост.

Този служител говори рядко, реагира с мимики и често изглежда плах. Едва ли ще чуете друга дума от устата му освен да отговаря с "да" или с "не". За да разберете дали ви харесва или мрази, трябва да следите очите му. В тях ще можете да прочетете любов или омраза, апатия или отвращение. Точи човек работи като робот и често си носи обяд от вкъщи, за да не му се налага да общува с колегите.

6. Колегата, който си придава важности.

Всички имаме по един-двама или повече колеги, които не са реални шефове, но се държат като такива. Хора, на които ви е страх да кажете нещо по-рязко, защото не знаете как ще реагират.

7. Шутът на офиса.

Това е човек, от чиято уста се леят вицове денонощно. Този човек е комедийната версия на офис-бърборкото. Дали той наистина е смешен или не - няма значение, защото вие сте в затворено пространство и сте единствената му публика, независимо дали го искате. Така че той с удоволствие ще ви предлага веселие по цял ден, а вие ще трябва да поупражнявате фалшивия си смях (освен ако не ви е смешно наистина) - нямате избор. Опитайте се да се преместите на по-далечно бюро от този колега, ако ви се иска да си вършите работата в график.

8. Колегата – доносник.

Понякога имате ли чувството, че някой ви диша във врата, когато си преглеждате личната страница във Facebook или си чатите с приятел в Skype, вместо да работите? Вероятно усещате погледа на този човек дори да сте с гръб към него? Той ви кара да се чувствате неудобно и може би има защо. За да сте сигурни, че няма козове срещу вас, най-добре не изхвърляйте нищо лично и уличаващо в кошчето за боклук на десктопа ви и изтрийте историята на браузърите си.

9. Колегата – декоратор.

Той е украсил работното си място с лични снимки на близките си, със саксийни растения, с рисунки от децата си, със специална лампа, която си е донесъл от вкъщи, с дипломата си в рамка и т.н. Този колега обича да превръща офиса в "дом", но понякога неговата деко-мания може да ви дойде в повече.

10. Колегата-машина.

Не знаете как го прави, но този човек има бурен стил на живот, всяка вечер е на парти, а на сутринта изглежда свеж като морков и е почти перфектен. Той не се оплаква, не пие литри с кафе и е работохолик. Този човек ви плаши и има защо. Мразите го и му завиждате заради неговата свръх енергия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари