IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разкрасителни гафове, които ви провалят

4 октомври 2012 06 40

Ако искате да направите страхотно впечатление на интервюто за работа, вземете следното предвид

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Икономическата криза кара безработните все по-настървено да си търсят работа. И докато те се стараят да покажат перфектното CV – добро образование, опит, знания, езици, може нещо по-дребно като външния вид, да ги издъни неусетно.

Глупавите, дребни гафове са препъни камък в „лова" за работа, става ясно от ново изследване.

Най-голямата грешка е, ако кандидатките за дадена позиция, дойдат на интервю с олющени (дори изгризани) нокти, което според специалистите е знак, че те са нервни или неподготвени.

Изследването разкрива, че само по ноктите евентуалният работодател може да си извади изводи за кандидата. Други издайнически знаци са заплетените кичури или размазаната спирала, както и силният, изкуствен тен. Последното, например, говори затова, че въпросният човек най-вероятно държи на загара си и ще използва всяка възможност да излиза в отпуск, за да ходи по почивки.

Сара Стърн, управител на салона за красота Debenhams, която е сред инициаторите на проучването, казва: „Вашите разкрасителни навици са ключът към получаването на мечтаната работа. На потенциалните ви работодатели са необходими не повече от 30 секунди, за да си изградят мнение за вас по визията ви. Понякога съвсем дребни гафове, на които не сте обърнали внимание, могат да саботират цялото впечатление, което се опитвате да изградите".

Нагризаните и не добре оформени нокти, както и размазаната, сплъстена спирала са сред топ катастрофалните фактори, които представят кандидата в лоша светлина пред интервюиращия го, пише Daily Mail.

„Олющеният лак е абсолютно „не" в ума на интервюиращия. Той е най-големият гаф по време на събеседване за работа и е първото нещо, което се забелязва, защото се набива на очи от момента, в който се здрависате", обяснява Стърн.

Проблем не е само спиралата, но и целият грим. Ако той е прекалено силен, това не прави добро впечатление. Светло червеното червило, например, показва някаква лудост, според проучването сред работодатели и кандидати за работа. Силно подчертаните с молив вежди пък говорят на другата страна, че сте прекалено самонадеяни.

Прекалено малко грим също не е добре, според специалистите. Потенциалните работодатели може отново да си направят изводи, ако дамата, която кандидатства за работа, е пропуснала спиралата изобщо. За тях това е сигнал, че жената е емоционална развалина, която не си дава зор да сложи на очите си нещо, което няколко часа по-късно сълзите ѝ могат да измият.

Следите от червило по зъбите издават небрежност, а силният молив по устните – липса на вниманието към детайла. Дори една жена да изглежда перфектно, това отново бие камбаната в главата на работодателя, допълва Стърн. Това означава, че кандидатката е решена на всичко и е изцяло бизнес ориентирана, така че е склонна да използва всяка възможност, за да получи повишение.

"Очевидно е, че гримирането и парфюмирането са важен аспект от подготовката ви, доколкото могат да ви уверят че изглеждате спретнато и подходящо за предстоящото интервю. По-естествено изглеждащите дами имат по-висок шанс да пожънат успех", съветва на финал Сара Стърн.

Ето ги и най-дразнещите разкрасителни гафове, колко често се срещат и какво издават те според проведеното проучване:

- изгризани нокти – 24 % (нервен, неподготвен);

- заплетени краища на косата – 19% (мързелив);

- размазана спирала – 17 % (вечната купонджийка);

- изкуствен тен – 13% (обича почивките);

- светло червено червило – 7 % (лудост);

- силно подчертани вежди – 5 % (прекалена самоувереност) ;

- силен парфюм – 4 % (търсеща внимание);

- червило по зъбите – 3 % (небрежност);

- без спирала – 3 % (емоционална развалина);

- фалшива бенка 2 % (не може да ѝ се има доверие);

- 100% безупречни – едва 1 %.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Последно какво да правя? Ако съм с грим-лошо, ако съм без грим-пак лошо! Е? Същото важи и за маникюра. С лоши нокти-не ставаш, ама пък ако са перфектни, значи отделяш твърде много време на външния си вид и не ставаш за сериозна работа. И пак не се получава. Ами по-добре напишете какво да правим. Примерно: прибрана коса, пола в тъмен тон до коляното, среден ток, дискретен грим, малко бижута и неутрален и къс маникюр. Ама и така не става, защото зависи за каква позиция кандидатстваш. За чиновничка или секретарка това е добре, ама ако си кандидатка за кранистка?! Едва ли на някой ще му пука ноктите ти какви са и имаш ли грим.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
Бла бла.Наемането на работа е двустранен процес-ти имаш нужда от заплата,фирмата-от работник.Неделимо цяло,в което двете страни са еднакво зависими един от друг.В шантавите държави,към търсещия работа има какви ли не претенции,направо смешни или унизителни,за смешна заплата.Докато фирмата се държи като хванала Господ за шлифера.Представете си,че предлагането на работа е по-голямо от търсенето.Какво правим тогава,ало,фирмичката?Как се сборваме за работници,че делата изостават?Ами вдигат се заплати,предлагат се улеснения,бонуси,с което кандидатът да предпочете тях.Червила,спирали,тен...о я моля ви се.Ако почна да работя за вас,тогава дрескода.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
estestvena ( преди 11 години )
Да разбирам значи , че след като не се гримирам изобщо ( слагам само червило) , съответната липса на спирала издава че съм "емоционална развалина" ?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар