IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-добрите професии за жени за отминаващата година

27 декември 2012 11 40

Топ 10 на най-харесваните професии от американките за 2012

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Търсите промяна в кариерата или нова посока през идната година? Тогава прочетете кои са били най-удовлетворяващите работни места за дамите в САЩ през 2012 според експерта д-р Лорънс Шаткин.

Той е съставил списък с топ 10 на работните места, базиран на високите нива на удовлетвореност на жените с висше образование. Разбира се, изследването важи за САЩ и резултатите може би ще ви изненадат.

На първо място в списъка е поставена учителската професия, особено в гимназията. Като учителките по чужди езици и литература изкарват над средните за домакинствата на САЩ доходи (и тук е така, ако учителките дават частни уроци).

Д-р Шаткин вярва че жените, завършили колеж или университет, изпитват по-голямо удовлетворение от работата си, не само когато имат висока заплата, но ако и местоположението на работа им, както и средата, в която работят им допада. Той смята, че учителската професия се котира високо защото учителите имат високи нива на независимост и автономност. Освен това жените в този сектор печелят между 60 и 94 хиляди долара годишно.

В действителност се оказва, че жените толкова много обичат да имат автономия, че все по-често се целят в управленски позиции. На 7 място в списъка е професията „изпълнителен директор". Тя се харесва не само защото жените на този пост са едни от най-добре платените, но и защото носи висок престиж. В момента в САЩ 25% от всички изпълнителни директори са от женски пол, но се очаква техният ръст да се увеличава, тъй като 40% от всички частни фирми в Щатите са създадени или притежавани от жени.

Поради културни влияния, жените традиционно продължават да полагат основните грижи за семейството си, което може да обясни защо много от най-добрите работни места за жени предлагат висока сигурност. В действителност, жените анкетирани по темата за най-желаните професии, поставят сигурността над заплатата и възможността за напредък в кариерата.

Жените, също така, дават по-голям принос в обществото, отколкото мъжете, според проучването, което може да обясни защо те обичат да работят като духовници, океанолози, антрополози, лекари и т.н. Годишни приходи за медиците в САЩ варират от $ 95,000 до $ 166,000, в зависимост от специалността, като се очаква доходите им да нараснат с 9% до 22% през следващите няколко години.

Освен, че дамите обичат да бъдат в услуга на другите и те обичат и да работят на места, където могат да общуват с много хора.

Работните места с най-ниски нива на удовлетвореност сред жените са готвачките, продавачките, работничките в сферата на производството, секретарките и административните асистентки.

Ето и списъка с най-желаните професии от американките за 2012:

1. Гимназиални учителки; 2. Специалистки по антропология; 3. Специалистки по океанология; 4. Работа в сферата на научните изследвания; 5. Професии, свързани с църквата; 6. Специалисти по геодезия; 7. Изпълнителни директори; 8. Геолози; 9. Лекари; 10. Аеро инженери

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Гост ( преди 11 години )
Пълни глупости! Откъде ги измисляте тези?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ск ( преди 11 години )