IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които вашите служители си мислят за вас

29 март 2013 09 40

...но никога не биха ви споделили

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Истината е, че зад гърба на всеки шеф се говорят какви ли не неща от служителите му, повечето от които не са ласкателни. Дори той да се опитва да води „политика на отворени врати" и да е готов да чуе всяка критика за себе си, малко са подчинените, които ще дръзнат да се възползват от тази „свобода".

Дори и да го направят, малко вероятно е да бъдат наистина напълно искрени със своя мениджър.

Предлагаме ви седемте неща, които почти всички служители си мислят за шефа си, но никога няма да му го кажат. А ето ги и тях:

1. Плаща ми по-малко, отколкото заслужавам! 

Разбира се, това твърдение може и да е вярно. Всеки служител си договаря заплата при постъпване на работа въз основа на своите умения и изискванията на пазара, но би било честно тази заплата да се увеличава нагоре от време на време, особено ако служителят си върши добре работата.

Обърнете внимание на пазара. Ако наистина някой ваш служител-експерт може да печели повече пари в конкурентна фирма, а вие държите на него - повишете  заплата му, за да не го изпуснете.

2. Шефът никога не изслушва моите идеи!

Ако един служител смята, че има добри хрумвания, но няма кой да ги чуе, то той много бързо ще се демотивира от работата си и ще спре да се старае. Вярно е, че вие сте шефът и вашите идеи са най-добри, но за какво сте си наел екип, ако нямате нужда от идеите и на други хора? Хубаво е мениджърите да изслушват предложенията на подчинените си. Може би ще открият измежду тях някои добри хрумвания.

3. Шефът не уволнява този, който заслужава!

Служителите мразят, когато шефът им игнорира по някаква причина лошото поведение или некомпетентността на някой колега. Това води до огромно напрежение в офиса и като цяло производителността на фирмата намалява заради неприятната работна среда. Огледайте се сред служителите си и ако има някой дразнител, който вреди на работния процес - освободете се от него!

4. Шефът трябва да се откаже от някои свои мечти!

Всеки шеф си има мечти, свързани с компанията му, но някои от тях е по-добре да си останат само блянове. Понякога е по-добре той да се осъзнае навреме и вместо да лети в облаците, да стъпи здраво с крака на земята. Това ще спести доста главоболия на екипа му, който понякога се затруднява доста от невъзможните, нереалистични мечти на своя мениджър.

5. Шефът се бърка във всичко!

Ако се опитвате да бъдете микро-мениджър и да диктувате всеки аспект на работата, която се върши във вашия офис, то вие скоро ще станете омразен на целия си екип. Може да ви се струва, че контролът върху целия процес ви прави страхотен лидер, но грешите. Служителите трябва да могат да се справят сами с това, за което отговарят. Вие сте този, който трябва да слага щрихите на цялостната картина, а не да рисувате малките детайли.

6. Шефът не се интересува от работата!

Не е хубаво да се бъркате прекалено много в работата на екипа си, но и да ги оставите съвсем сами да се справят с всичко, докато вие ходите по почивки, срещи и командировки, пак е лоша тактика. Ако нямате никаква представа какво се случва в компанията ви, вие няма да можете да зададете правилната посока на нейното развитие. За да видите голямата картина, трябва да държите парчетата от пъзела в ръцете си.

7. Шефът толерира роднините си (които са му и служители)!

Ако един шеф назначи на работа свои близки и роднини и пропуска да ги критикува така, както го прави с всички останали, това е опустошително за фирмата. Като цяло сред персонала не трябва да има VIP-персони, които на всичкото отгоре не си вършат работата. Това би отровило работната среда в компанията. Всеки шеф, който има близки хора за подчинени, трябва да се запита дали те реално му вършат работа и ако отговорът е "не", да се замисли сериозно дали присъствието им в офиса е необходимо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 11 години )
Разбира се гадните близки роднини и щаба от доносници -колкото и да се стараеш те ще обезмислят труда ти ,ще крадат всяка твоя добре идея представяйки я за своя а ще преписват своите грешки и немарливост на вас.Трудно е да се каже кое е по-голямото зло- да създават и поддържат у шефа с лъжи гадно отношение към вас защото той се информира за всичко чрез тях или да имате шеф който ви държи ,,на къс повод"и направо ви побърква с глупостите си които трябва да изпълнявате на мига и то по абсурдния начин по който ви нарежда да действате.Ако пък се опитвате да преговаряте за допълнително заплащане особено ако ви е юрнал да вършите извънредни неща и то далеч от истинската ви работа и започва системно да го прави трудно ще оцелите такъв момент в който да не го разярите.По-добре да работите нещо допълнително другаде, ако успявате и имате сили ,отколкото да се борите за допълнително заплащане и да се натискате за допълнително бачкане защото може и да го включат в обикновената ви работа срещу минимално увеличение коетоскоро ще изяде инфлацията защото толкова и ще си остане.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар