IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да правите, ако се чувствате неудовлетворени от работата си

15 май 2013 12 40

Първо и най-важно – вгледайте се в себе си!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колко от вас харесват това, което вършат и ходят с желание на работа? Ако вие попадате в тази малка група привилегировани хора, значи трябва да се чувствате наистина щастливи. Преобладаващата част от хората изпитват неудовлетвореност и скука на работното място. Други откровено мразят работата си, което ги кара да мразят и всичко останало в живота си.

Неудовлетворението от работата може да бъде провокирано от много причини – безкраен списък със задачи, ниско възнаграждение, перманентен труд извън работно време, лошо отношение на шефа, враждебна атмосфера, липса на перспективи. Всичко това води до умора, отегчение и демотивация.

Няма „рецепта“ за щастлив живот и мечтана работа. Въпреки това вашата настройка и вътрешна сила са от определящо значение. Трябва да разберете, че откриването смисъла на живота е нещо наистина важно, но не е лукс, достъпен само за малцина щастливци.

Статистиката сочи, че мотивираните служители са с 50% по-продуктивни, което води до големи печалби в дългосрочен план. В този ред на мисли работният комфорт трябва да бъде важен освен за самите работещи, също и за техните работодатели.

Ето няколко въпроса, на които трябва да си отговорите, ако искате да промените ситуацията, в която се намирате:


1. Чий живот живеете? Защо работите нещо, което не ви харесва? Само тази свободна позиция ли намерихте или образованието ви вече не отговаря на вашите желания. Последвали сте съветите на родителите си или други близки? Опитайте се да анализирате положението, в което се намирате и да си дадете отговор откъде всъщност започва всичко.

2. Понякога чувствате ли се доволни? Изпитвате ли моменти на удовлетворение и радост, свързани с работата ви? Може ли тези моменти да се случват по-често и има ли възможност да ги използвате, за да подобрите настоящата си работа?

Не забравяйте да мислите за живота си и извън офиса. Там някъде със сигурност може да намерите повод за радост, колкото и малък да е той. Има ли елементи от вашия личен живот, които да влияят отрицателно на желанието ви за работа?

В случай, че докато размишлявате по тези въпроси, осъзнаете, че имате нужда от „основен ремонт“ на живота си, може би е време да потърсите нова работа, да смените дома си или да промените нещо друго значимо.

3. Какво искате да работите и как бихте предпочели да живеете? Направете списък с вашите силни и слаби страни, за да изясните сами за себе си в коя сфера може да търсите развитие. По този начин ще започнете да идентифицирате потенциални нови работодатели. Има ли някого, на когото се възхищавате? Ако да, какво може да направите, за да заприличате на него?

Винаги може да говорите с близък приятел, с чиято помощ нещата постепенно ще ви се изяснят. Избягвайте да обсъждате негативно своята работа с колеги или клиенти на фирмата. Не споделяйте идеите си с хора, които може да се възползват от това.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Само пчелите печелят от честата смяна на цветовете на които кацат.Това обаче съвсем не важи за хората и особено за жените.Щастието само отначало се определя от правилния избор а след това от усилията които трябва да се полагат всекидневно за да се устояват позиции и успех на семейството .Все пак има различни видове успех но те са непонятни за хората които всичко измерват в пари и положение в обществото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
0 ( преди 10 години )
Когато нещо в живота започне да не те удовлетворява - сменяш го и продължаваш напред. Ако не го направите - сърдете се на себе си и нямате право да мърморите и да се оплаквате. Всичко което правите в живота е по ваш избор и никой не ви е виновен за евентуален неправилен избор. Пример: Обикновенно жените (и мъжете) при развод обвиняват другата половинка, че е притежател на всички пороци на този свят и им причиняват страдания. Е, ако е така, защо си избрат тогава такъв лош човек (освен ако не е мазухисти) за съпруг/съпруга а после се оплакват? Извод: Правете правилни избори. Ако сбъркате и не ви харесва избора, не протакайте ами веднага излезте от тази ситуация/избор! Не се застоявайте, оправдавайки се с действителноста. Не деиствителноста ви управлява а вие създавате деиствителност! Наслука!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар