IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на работата може да ви направи нов човек

1 юли 2013 12 00

Животът ви може да се промени изцяло и да тръгне в правилната посока

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би е време да смените работата си? За много хора мисълта за нова работа е равно на несигурност и притеснение. Макар човек да се чувства неудовлетворен от настоящата си позиция, той се примирява, страхувайки се от неизвестното. Има и една група от хора, които са в постоянно търсене на най-подходящата работа за тях. Те не се притесняват да напускат работа и да се впускат в следващото предизвикателство. Тези хора могат да ви научат на много неща.

Макар подобен тип служители да не се задържат дълго на едно място, това не означава, че те не са достатъчно способни. Напротив, тяхното кариерно номадство им дава напълно различен поглед върху промените в кариерата им и най-важното – осигурява им спокойствие по време на промени.

Като цяло средностатистическият човек сменя професията си или своето работно място до 10 пъти за целия си живот. Дори това число при вас да е по-голямо, това не бива да ви притеснява. Не трябва да смятате, че смяната на работата е краят на света. В действителност новото работно място може да ви направи нов човек, както и да ви предложи разнообразие от ползи.

Ето и положителната страна на смяна на работата:

1. Потенциално увеличение на заплатата. Една от основните причини за смяна на работата е по-високата заплата. Докато отказвате дори да се огледате за друга позиция, със сигурност в някой момент ще изпуснете по-добра възможност. Само си представете какво още щяхте да си позволите, ако изкарвахте дори малко повече пари.

2. Промяна в отношението. Когато човек сменя работата си, той се отърсва от скучното ежедневие, което след определен брой години вече му е до болка познато. Новата работна позиция предлага съвсем различни възможности. Те от своя страна оказват влияние върху целите и амбициите на всеки човек. Това може да се отрази положително на живота ви като цяло и да ви накара да се почувствате по-удовлетворени и щастливи. Всяка нова възможност е равна на чувство на надежда и мотивираност.

3. Образователни възможности. В някои случаи новата работа изисква и придобиване на нови знания, било то чрез класове, курсове или магистърска степен. Дори да ви се струва малко плашещо да се връщате обратно към годините си в университета, помислете за ползите от новите знания. Винаги е добре човек да продължава да трупа знания. По този начин той става по-ценен кадър и има по-голяма вътрешна увереност.

4. Увереност за бъдещето. Дори да ви звучи парадоксално, смяната на работата ви дава увереност за бъдещето. Различните работни места, фирми и колективи „каляват“ човека и го правят по-сигурен в себе си, независимо от обстановката, в която се намира. В случай, че сме сменяли повече професии, ще бъдете много по-спокойни, ако се наложи да си търсите принудително нова работа.

5. Прекъсване на рутината и стресиращия живот. Голяма част от хората са недоволни от работата и кариерата си. Ежедневните мисли в тази посока могат да се окажат много депресиращи и потискащи. В момента, в който работата ви се превърне в рутина, вие започвате да се чувствате като в „задънена улица“. Перманентните негативни мисли могат да образуват стрес и напрежение, които да се отразят зле на вашето здравословно състояние.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

bobi123 ( преди 5 години )
Вярно е,чувствам се страхотно като напусна и имам чувството,че оставям ''товар'' зад себе си
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Никодим ( преди 10 години )
Колкото и човек да се старае не винаги може да попадне на подходящи хора с които да работи.Дори и работата да е тежка ,*** , нископлатена и изпълнена с рискове в нея човек може да се чувства по удовлетворен отколкото в друга уж по добра но сред неприятни хора.Не бива да си налагаме да търпим щом можем да избираме.Не може и да има сравнение между работа в която сам си си началник и можеш да определяш кога и как да свършиш дадена работа и работата,,на къс повод"когато началника ти стои над главата и дори диктува всяка твоя стъпка.Това е много по-уморително и изнервящо защото той се ръководи само от своите представи как да се свърши работата и например може многократно да ви разкарва за различни неща докато иначе вие добре обмислили точно какво предстои се подготвяте за да приключите много по-бързо ,качествено и с минимални усилия за себе си.Накратко той не цени вашите усилия и за това изобщо не се интересува какво ви струва да ви мотае непрекъснато.Отвратителни са и тези шефове които непрекъснато намират повод да ви безпокоят дори и в извън работно време.Не става въпрос за екстрени ситуации а за съвсем обикновени и дори банални всекидневни неща.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар