IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да наемете най-добрите хора с малък бюджет

28 юни 2013 12 00

Забравете за дългите интервюта и изпробвайте други тактики

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Началото винаги е трудно. Компанията разполага с твърде ограничен бюджет, а се нуждае от най-добрите кадри, за да преуспее. Всеки служител в „прохождаща“ фирма трябва да бъде талантлив, интелигентен, ентусиазиран и мотивиран. Лошото е, че този тип служители излизат скъпо и обикновено бюджетът на малките компании не може да си ги позволи.

Тъй като не може да плащате достатъчно за способностите на своите служители, вие трябва да намерите начин, по който да ги компенсирате. За целта трябва да приложите различна тактика от обичайната.

Като за начало трябва да пропуснете стандартния процес на интервюиране. Не се съсредоточавайте върху автобиографията на кандидатстващия, а се опитайте да добиете по-реална представа за него.

Ето и съветите, които ще ви помогнат да наемете добър служител с по-малък бюджет:

1. Вижте на какво са способни кандидатите, преди да ги наемете. На по-ниските длъжности може да наемете хора на непълен работен ден или да вземете стажанти. Обикновено най-перспективни са студентите, на които им предстои дипломиране. Важното е да покажете на тези хора, че с нищо не са по-различни от останалите служители и че третирате всички по един и същи начин. По този начин стажантите или служителите на непълно работно време ще бъдат стимулирани да работят повече, за да изкарват повече пари.

Имайте предвид, че този вид наемане на служители изисква търсене поне няколко месеца по-рано от необходимата дата, на която трябва да постъпят.

2. Излезте на обяд. За по-ръководните позиции не може да си позволите да наемате служители с по-малко опит и обучение. Запомнете, че избирането на правилните служители на отговорни позиции е от решаващо значение за успеха на вашата фирма. За съжаление, стартиращите фирми не могат да си позволят да плащат големи заплати. В този случай не трябва да се насочвате към хора, които нямат толкова богат опит, но пък са перспективни личности, готови за кариерен растеж.

За да разберете кои от кандидатите имат нужните качества, трябва да ги изведете от обичайната офис среда. Отидете на обяд, но не скъсявайте дистанцията, защото все пак провеждате интервю за работа.

3. Отидете на разходка. Това е още по-странно провеждане на интервю, отколкото дори да отидете на обяд. Например, срещнете се с кандидата и отидете до няколко места, на които имате работа и която работа би влизала в неговите правомощия. По този начин ще усетите дали даденият човек реално е подготвен за позицията или не. За повечето хора подобно нещо би било малко стресиращо, но именно в такива ситуации може да разберете много за определен човек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Blue ( преди 10 години )
С други думи - как да използвате труда на хората и да не им плащате каквото заслужават, като в същото време ги убедите да стоят при вас и да ви бачкат за жълти стотинки. :D
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар