IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдете по-уверени

7 октомври 2013 12 00

Имате две възможности: да промените начина си на мислене или да се преструвате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Без значение дали трябва да произнесете реч пред голяма аудитория, дали трябва да преговаряте с важни клиенти/партньори, или просто искате да напреднете в кариерата си по-бързо, увереността в собствените ви възможности може да ви помогне най-много. Ако ви липсва самочувствие, няма да стигнете далеч. В този случай или трябва да промените мисленето си из основи, или „да сложите маската“ на уверения човек и да се надявате, че никой няма да разбере, че се преструвате. Ето и няколко съвета какво да направите, за да имате по-голяма вяра в себе си.

1. Залепете си едно листче на ръба на дисплея на компютъра, на което напишете с червен маркер думите „седни изправен“. Така всеки път като прочетете бележката, ще коригирате стойката на гърба и раменете си, ще изправяте глава и ще повдигате брадичката си. Хубавата осанка е много важна за начина, по който другите ви възприемат.

2. Осъзнайте, че околните не мислят непрекъснато за вас. Неуверените хора често се тревожат за това какво мислят другите за тях. Работата е там, че обикновено другите хора мислят най-вече за себе си. Представете си, че имате магическата сила да четете мислите на хората около вас. Знаете ли какво ще чувате най-много? Неща от сорта: Забравих да изтегля пари от банкомата! Не трябваше да ям тази торта. Защо все аз трябва да пазарувам?

Забележете колко пъти местоимението „аз“ звучи в главите на хората. Разберете, че всеки е изключително погълнат от самия себе си и едва ли разсъждава много върху вашата личност.

3. Не допускайте отрицателната самокритика да ви направи още по-плахи. Много хора са прекалено взискателни към себе си и непрекъснато се критикуват наум. Всеки път, когато чуете в главата си думите: „Не мога да направя това“ ги заменете с нещо положително, като например: „Сега ще дам най-доброто от себе си“. Не гледайте на себе си като на аутсайдер. Как ще се почувствате, ако чуете някой да седи до вас и да си говори: „Аз съм толкова дебел, глупав, грозен, муден и т. н.?" Със сигурност ще се почувствате зле за този човек. Не си причинявайте същото!

4. Отпуснете се. Някои по природа са по-сериозни от други. Ако и вие сте такъв, научете се да се усмихвате по-често. Дори една проста усмивка ще ви е достатъчна, за да привлечете вниманието на другите. Опитайте се да си създадете навик да се усмихвате. Ако трябва практикувайте всеки ден по няколко минути усмихване – може в колата на път за работа. В началото това занятие ще ви изглежда странно, но след известно време ще започнете да се усмихвате по-естествено. Проучванията показват, че дори фалшивата усмивка е полезна за здравето.

5. Приемайте грешките си като урок. Уверените хора разбират, че никой не е съвършен и че дори да се провалят понякога в нещо, това няма да е краят на света. Задайте си въпроса: „Колко важна ще ми изглежда тази грешка след три месеца?“ Бързо ще осъзнаете, че грешката не е чак толкова фатална.

6. Запишете се на курс по публична реч/ораторство. Там ще се научите да се чувствате по-удобно, когато говорите пред публика и ще преодолеете т. нар. сценична треска.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари