IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените трябва да забравят наученото в клас, за да успеят в работата

11 октомври 2013 14 10

Често момичетата с голям потенциал в училище по-трудно достигат следващото ниво в кариерата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Училището има за цел да подготви учениците за живота след дипломирането, защото то дава базата, от която хората започват да се развиват нагоре. Възможно ли е обаче наученото в клас да навреди повече, отколкото да помогне на жените, когато се отнася за кариерата им?

В училище учат момичетата, че трябва да имат добро поведение и старателно да подготвят своите уроци, защото ако следват този принцип и за в бъдеще, това ще ги задържи на пазара на труда. Уменията, научени в клас, наистина могат да помогнат на дамите. Когато те се подготвят добре, влизат в така наречената „зона на комфорт“ и се чувстват спокойни, защото подсигуряването с предварителни знания им дава усещане за комфорт.

Какво се случва обаче, когато жената достигне определено ниво в своята кариера? Тогава идва моментът за импровизацията. В клас единствените въпроси, които ученикът получава, са тези върху изучавания материал. Училището не насърчава логичното и абстрактното мислене на човека като индивид. Именно по тази причина в даден момент от живота си жената ще срещне трудност в своята кариера, ако следва правилата на образованието.

Според специалисти дамите с висок потенциал в училище често имат проблеми с достигането на следващо ниво в кариерата си. Решението? Жените трябва да се научат да излизат от своята „зона на комфорт“ и понякога да се чувстват „на тръни“. Никой не е застрахован от провал и дори да се сблъска с него, почти нищо не е непоправимо.

Ето и начините, които ще ви помогнат да видите доброто в несигурното:

1. Задайте своите приоритети за обучение, докато се стремите да спечелите. Когато научаването на нещо ново се превърне във ваш приоритет, всички опити за успех се превръщат в приоритет. Трябва да се стремите да учите повече, за да достигате по-бързо до целите си.

2. Променете вашия „модел на провал“ с „модел на експериментиране“. Когато думата „провал“ се замести с „експеримент“, страхът от неуспех намалява, а любовта към новото и непознатото се засилва. Просто сменете изречението „Няма да успея“ с „Ще експериментирам“.

3. Обвържете експеримента с успеха. Колкото повече нови опити правите, толкова по-голям е шансът да постигате успех. Логично погледнато – вие трябва да увеличите броя и честотата на експериментите, за да повишите и своята успеваемост. Тайната е да се стремите да научавате нов урок с всеки експеримент.

4. Гледайте на собственото си любопитство като на вашата движеща сила. При експериментите любопитството е ценно качество. Именно то кара хората да опитват нови неща. Любопитството е като психичен мускул, който се подсилва с всеки нов експеримент. Именно то е едно от средствата за израстване и успех.

5. Празнувайте всеки свой опит, независимо от изхода. Приемете, че вие сте експериментатор и светът е вашата лаборатория. Бъдете щастливи от всеки свой опит, без значение дали той е завършил с успех или не.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари