IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаците, че сте жертвали твърде много за успеха

30 декември 2013 14 20

Дори бизнесът ви да се развива добре и да изкарвате достатъчно пари, може да се чувствате нещастни и неудовлетворени

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек иска да има успехи на работното място. По-амбициозните хора обаче са готови на почти всичко, само за да се видят достатъчно преуспели и издигнали се на върха. Много хора се осмеляват да започнат свой собствен бизнес в името на едно по-добро бъдеще. В началото те са наясно, че ще трябва да правят много жертви и компромиси в името на успеха, но знаят ли къде е границата и дали не са жертвали прекалено много?

Вгледайте се в себе си – дори да изкарвате много пари, ако се чувствате постоянно неудовлетворени от живота си, може би това е знак, че сте прекалили с жертвите. Ако някои от следващите признаци ви се сторят познати, значи е време да преосмислите своите приоритети:

1.Жертвате от времето със семейството си заради работата. Парадоксално е, но в началото хората оправдават поведението си именно със своето семейство – работейки повече, те ще могат да се грижат по-добре за него. Това обаче не е причина, а извинение. Ако и вие сте от хората, които отдават прекалено много време, мисли и емоции в работата, вместо в семейството, време е да смените подхода. Няма нужда да броите часовете в офиса – часовете извън него, в които все още мислите за работа, не се броят като „свободни“.

2.Вашата работа и вашето свободно време винаги се пресичат. В някои области това наистина може да се случи. Например, хората, които прекарват целия си работен ден на компютър, сърфирайки в интернет, едва ли приемат същата дейност като вид релаксация. От друга страна същите тези хора мислят какво могат да използват в работата си, дори да са в интернет през почивните си дни.

3.Не можете да си позволите отпуск. В началото, когато човек гради нещо, е нормално да отдава повече от своето време именно на тази кауза. Всичко обаче си има граници. Ако бизнесът ви е стабилен, но вие все още не може да си позволите отпуск, значи определено имате проблем. Всеки човек има нужда както от физическа, така и от психическа почивка, така че не робувайте на своята работа, а намерете свободно време за себе си.

4.Постоянно живеете в стрес и тревожност. Научно доказано е, че постоянният стрес може да скъси живота ви, а и нищо не си струва през цялото време да живеете под напрежение. Ако мислите само за работа откакто се събудите, докато заспите, вие фокусирате мозъка си само върху едно нещо. Това не е толкова лошо, но не забравяйте, че в повечето случаи бизнесът се нуждае от време, за да расте и да се развива.

5.Всичките ви технологични устройства винаги са включени. Вярно е, че мобилният телефон е начин да се свързвате с любимите си хора, но бъдете честни – за работа или за лични цели го използвате повече? Ако е по-скоро за лични цели, значи няма да бъде проблем да го изключите, когато се приберете вкъщи. В случай, че не може да си позволите подобно нещо – значи сте жертвали дори времето си у дома в името на работата.

6.Вие нямате приятели. Ако единствените взаимоотношения, които имате, са на работното ви място – значи определено имате проблем. Характерното за работохолиците е, че имат достатъчно доходи, но не и социален живот. В някои случаи това е добре, но само за известно време. Приятелствата не се градят за няколко дни, седмици или дори месеци. Ако все още имате някой стар приятел, който постоянно ви казва, че работите твърде много – значи той е истински. Приятелите от работата ви ще ви насърчават дори да работите повече, тъй като по този начин и те могат да извлекат ползи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари