IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от професията „доброволец“

31 декември 2013 14 00

За много хора доброволчеството е само загуба на време, докато други виждат в него хиляди възможности

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички хора имат своите трудни моменти. Някои от тях се оказват ключови, тъй като коренно променят мисленето и живота на човек занапред. Така например, уволнението или напускането на работа, може да се окаже наистина доста неприятен период. Тогава обаче човек има възможността да си почине, да подреди мислите си, да разбере какво е научил досега и какво иска да прави оттук нататък.

Понякога за това е нужно време. И за да не пропиляват това време, някои хора решават да се „преквалифицират“ временно като доброволци. По този начин те си дават почивка от рутинната работа, като същевременно оползотворяват дните си наистина добре. За съжаление много хора, които искат, нямат възможност да се включат в някоя доброволческа кауза, тъй като не са достатъчно осигурени финансово. Други пък смятат цялата идея за „безплатен труд“ за много глупава, тъй като по този начин човек не получава нищо в замяна.

Истината обаче е друга. Има редица ползи от „професията“ доброволец. Ето и някои от тях:

1. Развива вашите умения. Да кажем, че сте завършили икономика, но винаги ви е било интересно да научите повече за екологията и околната среда. Ако се включите като доброволец към някоя неправителствена организация за защита на околната среда, вие имате реален шанс да се сдобиете с нови знания и умения. По този начин получавате възможността да навлезете в съвсем непозната материя и да видите как се случват нещата там.

2. Изследване на кариерата. Независимо от вашата възраст или ниво на кариерата, доброволчеството ще ви насочи към нови професионални пътеки. Да бъдете доброволец е отличен начин да научите повече за дадена професионална сфера. Също така може да се запознаете с интересни личности, които също като вас са избрали да бъдат доброволци. В тези общности хората обичат да си помагат взаимно, тъй като знаят, че всички са добронамерени, борейки се за една и съща кауза. Не подценявайте силата на работната мрежа!

3. Лично израстване. Може би имате нужда да премислите много неща, свързани както с вашия професионален живот, така и с личния такъв. Доброволчеството е чудесна възможност да разберете неща за самите себе си, само чрез контакта с други хора. Например, може да помагате в някой старчески дом или приют за кучета. Не забравяйте, че когато правите добро, вие започвате да се чувствате по-добре, по-спокойни и по-удовлетворени.

4. Социализиране. Освен евентуални професионални контакти, на първо място доброволчеството ще ви осигури нови приятели. Когато много хора са обединени от една кауза, те няма как да не намерят и друго общо помежду си. Може би имате нужда именно от нови хора в живота си?

5. Въздействие. Не на последно място, да бъдете доброволци, означава, че ви се дава властта да въздействате (дори малко) върху света. Това е чудесна възможност да се опитате реално да промените нещо, което до преди това само сте критикували.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари