Хората постоянно търсят баланс между работата и личния си живот. За мнозина обаче проблемът се корени в това, че работохолизмът не им позволява да „изключат“ след официалния край на работния ден.

Ако вие сте сред тях и искате да промените това, вижте следните съвети:

Създайте си ритуал

Измислете си ритуал, който да бележи края на работния ден и след като го извършите, мозъкът ви да е наясно, че е време за почивка.

Без значение дали работите от дома си или в офис, малките неща може да се превърнат в ключови, за да се научите да релаксирате. Например, сменете работните си дрехи с домашни или неглиже, когато се приберете у дома. Или пък се пъхнете под душа, за да отмиете работата от себе си.

Правете своя ритуал всеки работен ден, за да има резултат.

Дръпнете щепсела

Ако по договор не сте длъжни да сте на разположение 24 часа 7 дена в седмицата, то в свободното си време просто захвърлете служебния телефон и лап топа.

Ако ви е трудно, измислете си дестинации и дейности, които няма да ви дават достъп до интернет  – катерене на някой връх, ходене на цирк, театър, кино, къмпинг и т. н.

Още по темата

Поставете граници

Дори да работите с приятели в офиса, след като го напуснете си наложете да не говорите за работа. Това трябва да стане ваше правило – уикендът, отпускът и вечерите са времето, в което работата е тема табу... до първата извънредна, служебна ситуация.

Правете си планове

Направете така, че в свободното си време да сте ангажирани и то с приятни за вас неща. Самата мисъл, че ви очаква нещо хубаво, ще ви зареди с позитивна енергия и ще освободи мозъка ви от работата.

Делегирайте

Научете се да делегирате, за да се разтоварите от работа. Когато знаете, че има на кого да разчитате, ще ви бъде по-лесно да се наслаждавате на свободното си време.

Сменете си работата

Ако работата ви тежи, уморява ви прекалено и все пак не може да я оставите настрана, може би е време да си потърсите друга, която да не ви ангажира чак толкова много. В крайна сметка, идеята е да работите нещо, което ви прави щастливи и което ви дава шанс да живеете пълноценно, а не да изсмуква силите ви.