IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете наистина са нарциси

17 юли 2014 05 20

Проучване установи, че много мениджъри страдат от нарцисизъм

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Най-популярните нарцистични черти от характера са безпощадност, егоцентризъм и липса на емпатия. Е, оказва се че повечето успешни лидери притежават точно тези качества. Според ново норвежко изследване, много мениджъри страдат от нарцистично разстройство на личността.

Така че, ако смятате своя шеф за себелюбив егоист с прекалено високо самочувствие, вероятно сте прави. Оказва се, че нарцисите често са по-готови да вземат трудни решения от по-скромните служители и това тяхно качество впечатлява техните шефове и им осигурява по-бърза и успешна кариера (издигане в рамките на фирмата).

Изследването е проведено в бизнес университет в Норвегия, като за целта му са наблюдавани 3200 кандидати за обучение за лидери в норвежките въоръжени сили (офицерските училища). На всички кандидати е даден тест за личността, която измерва нарцистичните им черти. Установено е, че тези, които са се държали по най-егоцентричен начин, всъщност са се справили най-добре на интервюто.

Авторът на проучването г-н Кристиан Гимзо казва: „Хората, които управляват по свой собствен дневен ред, без да се съобразяват с другите, се справят по-добре на лидерски позиции. Това не означава, че те са лоши шефове, а просто че са по-заинтересовани да бъдат в господстващо положение. Да имат статус, който им дава признание, власт и възхищението на другите.“ Резултатите подкрепят идеята, че нарцисите са по-добри в постигане на по-успешна кариера, заради своя егоистичен, напорист характер. Г-н Гимзо допълва: „Проучването показва, че свръхсамоуверените, амбициозни кандидати като цяло се справят по-добре и на интервютата за работа.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )