IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо колегите ви стават ваши близки приятели

28 октомври 2015 13 00

Няколко причини, които обясняват „феномена“

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Преди да ви разкажем защо съществува голяма възможност колегите ви да станат ваши близки приятели, правим следното уточнение – не става въпрос за всички хора, с които работите.

Говорим само за тези, с които взаимно се харесвате. Ясно е, че това не са 100% от вашите колеги, а и честно казано – нямате нужда от това. Щеше да бъде меко казано странно, ако бяхте човек, събиращ симпатиите на всички в офиса.

Та каква е причината много често хората да намират своята сродна приятелска душа именно на работното си място? Всъщност възможностите не са една и две, затова ви предлагаме най-често срещаните причини за този „феномен“:

Колегите виждат своите добри и лоши страни

Ако се замислите – с хората от вашата фирма прекарвате много повече време, отколкото с всеки друг ваш приятел. Ето защо вашите колеги могат да ви опознаят много по-добре за по-кратко време. Обратното също е вярно. Знаейки и добрите и лошите страни на един човек, вие може да се почувствате привлечени (приятелски) от даден колега, с когото си приличате по определени характеристики.

Колегите говорят един и същи език

Всички работите в една сфера и дори боравите с определени фрази, които биха били непонятни за вашите приятели от истинския живот. Точка за колегите, с които говорите на един общ професионален език. Колкото и да се опитвате да обясните на хората около вас какво точно представлява работата ви, никой от тях няма да ви разбере толкова добре, както вашите колеги.

Колегите се вдъхновяват чрез здравословна конкуренция

Виждайки колко добре се справят хората, с които работите, това подсъзнателно ви мотивира и вие самите да се усъвършенствате още повече. Освен това подкрепата, която понякога получавате от колеги на работното място, е изключително важна за вашето развитие. „Състезанията“ с тях също могат да ви подействат доста вдъхновяващо по отношение на работата.

Снимка: Istock

Колегите знаят своите навици

Спирате ли да си купите кафе всяка сутрин преди работа? Поръчвате ли си една и съща салата от близкия ресторант, защото най-много ви харесва? Минавате ли по странен маршрут след работа, за да избегнете задръстванията? Вероятно тези неща са известни на вашите колеги, както и вие знаете много подобни подробности за тях. Искате или не, с колегите ви се опознавате с всеки изминал общ работен ден.

Колегите споделят една и съща идея

Както знаете – ако двама влюбени не гледат в една посока, рано или късно (по-скоро рано) връзката им ще се разпадне. Ето защо е важно да споделяте една и съща идея с най-близките си хора. В това отношение вашите колеги водят всички от приятелите ви, тъй като с тях гледате в една и съща посока на работното си място. А това никак не е малко, имайки предвид колко време, енергия, усилия и желание човек посвещава на своята работа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари