IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мързелувай качествено

6 юли 2007 08 02

Почивката не е отсъствие на работа, а период, в който да поглезиш тялото и сетивата си. Припомни си как ставаше

Мързелувай качествено

Истинската почивка не е нито непрестанно излежаване, нито безкраен маратон от клуб на клуб и излежаване на плажа.

Почивката, без значение дали е само уикенд или двуседмична отпуска, е времето, в което можеш и трябва да задоволиш всички малки желания, които са минавали през главата ти по време на работа, но които не можеш да изпълниш докато попълваш отчета за отминалия месец.

Сигурно последната ти отпуска ти се струва толкова далече, сякаш не е била и като че ли не си спомняш точно как ставаше това с мързелуването.

Ние също имахме леки затруднения да си спомним, но впрегнахме сили, вдъхновение и PC-та и сме приготвили само за теб четирите основни правила за качествено мързелуване.


Дишай

Да, да, ама не по навик и не с горната част на белите дробове, както правим обикновено, когато чакаме автобуса.

Намери си спокойно място – сутрин на плажа или по изгрев на някоя полянка в планина е идеално, и дишай дълбоко.

Това не означава да изпъчиш гърди до пръсване на блузката, а да поемеш въздух с долната част на корема. Можеш да включиш и малко фантазия, за да ти е по-лесно.

Представи си, че въздухът, който вдишваш, е бледозелен примерно или е в любимия ти цвят. Затвори очи и „виж“ как влиза през носа, минава през цялата трахея и слиза чак долу в стомаха. Там се разстила по цялата ширина на тялото ти и после се връща обратно.

С малко упражнения това с цветния въздух може да ти помогне да се научиш да дишаш с корема.

Както вече сме обяснявали, дълбокото дишане подобрява кръвообращението и отпуска цялото тяло.

Възможно е в началото да ти се вие малко свят, но не се притеснявай. Това е защото тялото ти не е свикнало на толкова много кислород.

Чувствай

Усещаме приятните емоции с всички сетива на тялото. Обгради се с приятен аромат, меки материи, красиви цветове и нещо вкусно за ядене и се наслаждавай истински на почивката си.

Не мисли за нищо друго освен за това, което правиш в момента. Ако пиеш студен чай, мисли само за чая. За това какъв вкус оставя в устата ти, как разхлажда, как красиво плуват ледчетата в чашата.

Отделяй по няколко минути на ден (това можеш да го правиш и без да си в отпуска), за да докосваш или миришеш нещо приятно.

Сатен, коприна, памук – всички тези платове изпращат на мозъка сигнали за нещо уютно и приятно когато ги докоснеш с ръка. Така се отделят хормоните на щастието, които заливат цялото ти тяло и се отпускаш истински.

Очаквай втора част

КоментариКоментари