IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да отстоявате себе си на работното място

7 август 2016 10 30

4 ситуации, в които е невъзможно да си премълчите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Има дни, в които просто не можете да се справите с всичко на работното място. Преумора, стрес, лоша работна среда или просто неподходящи проекти – всичко това може да ви депресира и да ви накара да изпаднете в безизходица, която ще се отрази много негативно на здравето и креативността ви.

Фактът, че имате шефове и зависите от месечната си заплата, поради което не можете просто ей така да си тръгнете от работа или на своя глава да зарежете задачите, не означава, че трябва да се примирите със ситуацията и да не правите нищо. Не бъдете просто наблюдател, а защитете интересите си и отстоявайте мнението си. Ето и няколко идеи как да го направите според ситуацията:

1. Когато сте засипани от работа

Едва 9:30 сутринта е, а на бюрото ви има цяла купчина със задачи, чака ви и тежка работна среща, а за капак половината ви колеги са в отпуск и трябва да поемете и тяхната работа. Идва ви нанагорно? Разбира се, вие не сте Супермен?

В този случай говорете със своя началник, да приоритизира ангажиментите ви, така че да успеете да си свършите работата качествено.

Може да му кажете например: „Би ли ме насочил/а кои са най-спешните проекти, с които да се захвана, тъй като в момента имам прекалено много неща за вършене?“

Бъдете спокойни, уверени и изглеждайте силно загрижени за работния процес в офиса. Желанието ви да си свършите работата адекватно ще бъде оценено, а и ще получите по-голям срок за решаването на работните казуси.

2. Когато не получавате работата, която искате

Вие сте прекрасен и трудолюбив служител и това е забелязано от шефовете ви. Те дори искат да ви повишат, но не в посоката, към която се стремите. Ще получите по-висока заплата, но дали си заслужава да се отдалечавате от мечтите си и това, в което сте добри?

В подобна ситуация трябва да говорите на четири очи със своя началник и спокойно да му обясните каква работа ви е на сърце и с какво се справяте перфектно. Убедете го, че ще бъдете много по-продуктивни и полезни за компанията, ако правите неща, които разбирате и които ви вълнуват. Заедно все ще стигнете до някакъв компромис, който да удовлетвори и двете страни.

3. Когато колегите ви обират всички лаври

Много е неприятно, когато сте прекарали десетки часове над даден проект, а накрая друг си припише заслугите за успеха му. Не го позволявайте!

Може да контролирате ситуацията обаче само ако сте на място в този момент и съумеете деликатно да изтъкнете приноса си, без да омаловажите труда на другите. Достатъчно е да изкоментирате на глас: „Да, много сме развълнувани и щастливи от успешния завършек на проекта и съм готов/а да отговоря на всички въпроси, свързани с него, тъй като последните седмици той буквално обсеби живота ми“.

4. Когато конфликт с колеги афектира емоционалното ви състояние и работата ви

Никой не обича доносниците, но когато има конфликт между вас и някой колега и това пречи на работния процес, се налага да говорите с началниците си. Инициирайте среща с шефовете си и съвсем спокойно обяснете какви очаквания имате за работната среда и как моментната драма пряко касае работата ви. Избягвайте да поставяте епитети на другата страна и да давате емоционални аргументи, а бъдете делови и целенасочени.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари