Случвало ли ви се е да се сблъскате със завистта на колега, когато сте постигнали нещо значимо и осезаемо в професионален план?

За съжаление, хората не са еднакви и докато някои искрено се радват на успеха ви и ви потупват по рамото с усмивка, други ще ви гледат с премрежен поглед и присвити устни, мечтаейки да са на ваше място.

Вторият тип колеги може да бъдат истински трън в петата, ако решат да изразяват ревността си в действия. Тогава ще се озовете в една враждебна и негативна среда, която неминуемо ще се отрази не само на работата ви в дълготраен план, а и на здравето ви.

Какво можете да направите, ако изпаднете в подобна ситуация:

Бъдете дипломатични

Колегите ви може да започнат да ви избягват, когато станете любимец на шефа. Не задълбавайте в това, а останете спокойни и дипломатични, за да не влошите ситуацията, въвличайки се в скандал. Опитайте се да останете част от екипа и да поддържате максимално добри отношения с всеки от него.

Мислете преди да говорите

По всяка вероятност вашият успех ви е поставил в центъра на всички клюки. Гледат ви под микроскоп и всяка ваша дума се интерпретира и предава. Ето защо трябва да сте изключително внимателни какво говорите, за да не се озовете в нагласена ситуация, която не е във ваша полза.

Запазете комуникацията формална

За да не давате допълнителен стимул за клюки, е най-добре да запазите комуникацията в офиса напълно формална. Общувайте с колегите единствено по работа и не коментирайте личния си живот, защото така им давате допълнителни муниции, които може да използват срещу вас.

Не се набивайте на очи

Вече сте набелязан от колегите и те дебнат всеки удобен повод да ви атакуват. Колкото по-малко се набивате на очи, толкова по-добре. Това означава да не се хвалите, да не се опитвате да им говорите назидателно и със самочувствие (дори да е напълно подплатено).

Важно! Завистливите и негативни колеги са част от професионалния живот. Опитайте се да ги игнорирате, вместо да се конфронтирате директно с тях и продължете да се фокусирате върху работата си. Ако колегите ви станат прекалено агресивни или упражняват някакъв тормоз върху вас, обърнете се към по-висша инстанция, за да разреши ситуацията. Това не ви прави „порта“ или предател!