IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Kaк да се справите с ужасния съсед

19 март 2012 13 15

За да не загрубеят нещата, както в отношенията между Лютови и Чеканови от родния сериал "Столичани в повече"

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Отношенията със съседите са пословични що се отнася до трагикомични ситуации. Не случайно около темата за междусъседските войни са създадени толкова много комедийни сериали като „Етажна собственост" и „Столичани в повече". Всичко може да започне с невинни спорове около паркоместата пред блока, силната музика късно вечер и да завърши с грозни скандали и кроене на планове за отмъщение.

За да не се стига до там, вземете мерки навреме . Ето някои предложения:

1. Опитайте се да говорите директно със съседа си, ако той е достатъчно цивилизован. Подходете към индивида любезно, без нападателен тон и обвинения. Фокусирайте се върху това, така да представите проблема, че съседът ви да види нещата от вашата гледна точка. Може вие да сте мислели, че той го прави нарочно, а всъщност да не е бил наясно, че ви притеснява с действията си.

2. Ако въпреки разговора, съседът ви продължава да нарушава спокойствието ви, записвайте си кога и какво е направил. Тези записки може да са ви от полза в бъдеще, когато трябва да докажете конкретни случаи на несъобразителност от негова страна, защото по време на конфликт емоциите може да ви попречат да си спомните определени детайли, свързани с оплакванията ви.

3. Ако не можете да се справите сами с проблема, помолете домоуправителя да ви съдейства. Той би трябвало да обясни като трето лице на нахалния съсед с какво точно нарушава реда и какви са възможните санкции.

4. В крайни случаи, се обърнете за помощ към полицията. Все пак безопасността ви е на първо място. Ако съседът отрича вината си, може да се опитате да заснемете с видеокамера нарушението.

5. Следващата стъпка може да е съдебно дело срещу тормозещия ви съсед. В такъв случай най-добре е да убедите други ваши съседи да бъдат ваши свидетели в съда. Съществува риск освен да не спечелите делото, а и да бъдете съдени след това от нахалника.

6. И в крайна сметка, ако прецените, че не можете да понасяте съседа си и отношенията са толкова влошени, че всяко засичане с него в блока и в околността ви носи огромно напрежение, обмислете вариант за преместване. Може да преживеете още веднъж ново местене, но заслужава ли си да преживявате ежедневно стреса от съжителството със „съседа от ада"?

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари