IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да се конкурирате с другите майки

31 август 2012 10 40

Майчинството не е спортна дисциплина

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дали детето ви е направило първите си стъпки преди отрочето на приятелката ви, дали е по-музикално, дали има по-високи оценки в училище, дали е влязло да учи право и т.н.

Хората обожават да се сравняват с другите, а конкуренция става още по-свирепа, когато става въпрос за децата им. Някои майки превръщат родителството във вид конкурс за най-красиво, най-умно и най-талантливо дете.

Не забравяйте, обаче, че развитието е нещо относително. Имайте предвид, че Айнщайн е проговорил на четири години, така че фактът, че дъщерята на приятелката ви формира изречения на 10 месеца, не я прави кой знае колко изключителна.

Няма график за развитието на едно дете - всеки педиатър ще ви го каже. Затова най-добре се отпуснете и вместо да се съревновавате с другите майки, се наслаждавате на всеки миг с децата си.

Опитайте се да не позеленявате от завист, че са определели сина на приятелката ви за нова футболна надежда. Все пак, още не е задминал Роналдо по слава.

Ето и няколко съвета как да се отърсите от конкурентното поведение:

- Наложете си да не слушате или поне да не се впечатлявате, когато другите майки се хвалят с постиженията на децата си. Опитайте се да сложите невидими тапи за уши при обсъждането на децата или насочете разговора в друга посока – например, какви съвети сте получили от вашият педиатър или възпитател на детето ви.

- Вместо да се ядосвате, че децата на приятелките ви се развиват по-бързо от вашето, поискайте от тях да ви препоръчат някакви книги, стратегии, лекари и специалисти, които да ви помогнат да се справите с някое предизвикателство в развитието на вашето дете (късно проговаряне например).

- Не се придържайте към всички книги (или към определена) за възпитание и отглеждане на деца, тъй като може да се окажете в съревнование с тях или по-точно с тезата на автора. За съжаление, децата не се раждат с инструкции за ползване и никога не е ясно, какво точно ви очаква през определените етапи на тяхното развитие.

- Не забравяйте, че да бъдеш родител, не е състезание, а призвание, акт на любов и отговорност, а не спринт до финалната права. Вашата цел е да възпитате здрави, щастливи и уверени деца, независимо от подхода на вашите приятелки.

- Спирайте самата себе си, винаги когато усетите, че започвате да сравнявате детето си с други деца на неговата възраст. Не измервайте детето си с всички останали, все пак то е уникално. Ако е необходимо, бройте до десет и се отдръпнете от групата с майки.

- Осъзнайте, че вие сте отговорна за личния пример, който давате на детето си. Това важи и за всеки социален натиск, с който ще се сблъска в живота. Ето защо и вие не се подавайте на социалния натиск на другите майки.

- Не „затваряйте детето си в кутия", в стремежа да бъде като децата на приятелките ви. Ако не го бива във спорта, може да се окаже талантлив художник. Позволете му да развива своите таланти естествено и интуитивно, като същевременно го подкрепяте. А ако няма никакви изявени таланти като дете, това не означава, че няма да стане стойностен човек.

- Обградете се с други съмишленичкии, които също не искат да сравняват децата си и да се "състезават" с другите майки.

- Говорете открито с другите майки и им кажете, че родителството не е състезателен спорт.

- Имайте предвид, че развитието на вашето дете не е пряко свързано с вашите родителски умения. Някои майки вземат развитието на детето им твърде лично и вярват, че има нещо общо със способностите им да бъдат майки.

- Дори да не пускате дискове с музиката на Моцарт и Вивалди на детето си, както прави вашата съседка, това не ви прави по-лоша майка. По-важно е да го научите на добри маниери и уважение към другите.

- Не правете никакви важни решения за развитието на вашето дете, на базата на това, което сте разбрали от други майки (например, че някое училище е по-добро от училището на вашето дете). Слуховете са опасно нещо. Намерете надеждни източници на информация.

- Проявете снизходително разбиране към конкурентно-настроените родители. Може би тяхното самохвалство е вид наследствен нарцисизъм.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари