IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помислете за бюджета когато планирате да създадете семейство

12 януари 2006 08 17

Освен че отглеждането на дете е свързано с много радости и отговорности през целия живот,много двойки пренебрегват факта, че отглеждането на дете носи и нови финансови ангажименти

Помислете за бюджета когато планирате да създадете семейство

Темата за семейното планиране става все по-важна. С нарастващия брой професионалисти, които се “борят” да балансират професионалния и личния си живот, въпросът за това кога е най-подходящо да имат дете се обсъжда все по-често.

Освен че отглеждането на дете е свързано с много радости и отговорности през целия живот, основен въпрос, които много двойки пренебрегват, е че отглеждането на дете носи и нови финансови ангажименти.

Специалистите от Visa International предоставят някои добри съвети за планирането на семейния бюджет както на потенциалните бъдещи родители, така и на всички, които вече са създали семейство.

Преди раждането на бебето, заделяйте колкото се може повече средства всеки месец в спестовна сметка. За ваше улеснение можете да използвате дебитна карта, с чиято помощ ще управлявате парите си много по-добре.

Освен това повечето от сметките- за телефона, ток и вода, могат да се плащат чрез банкомат, което спестява време и чакане по опашки.

Както самото раждане, така и първоначалните ви покупки може да са скъпи. Не забравяйте да спестите някаква сума за времето, в което ще сте в отпуска по майчинство. Въпреки че много компании плащат на майката пълна работна заплата по време на нейното майчинство, това се отнася до ограничен период от време, а майката може има нужда от повече време след раждането на детето, преди да се върне на работа.

Освен това се посъветвайте с някой опитен родител, който ще ви каже всички неща, които трябва да закупите преди раждането на детето. Ще ви бъде от огромна помощ да имате всичко, от което се нуждаете, преди да се роди бебето. Времето ви за пазаруване драстично ще намалее след раждането.

Когато се роди бебето ви, финансовото ви състояние ще претърпи огромни промени. Повече от всякога ще бъде важно да създадете, поддържате и съблюдавате семеен бюджет. Сега има нов член на семейството, някой, който ще разчита на вашето умение да поддържате изрядни семейните финанси.

Добре обмисленият бюджет ще бъде най-ценният ви инструмент при управлението на семейните финанси. Ако вече имате бюджет, ще трябва да го преразгледате, за да отговаря на нуждите на новото ви, по-голямо семейство.

Трябва да прегледате внимателно всеки един разход, за да видите дали ще се промени с появата на бебето.

Например разходите ви за наем или погасяване на жилищния кредит най-верояно ще останат същите. Но сметките за ток може да се увеличат, ако някой от родителите планира да остане вкъщи с детето през деня.

Освен това ще бъде важно да добавяте повече спестявания към бюджета си. Много експерти съветват от три до шест месеца да се опитвате да спестявате средства за разходи в случай на нужда.

Едно от най-трудите решения за новите родители е дали един от тях да остане у дома с детето по цял ден. Колкото и да не ни се иска, по-често това решение се взима заради финансови съображения и по-рядко заради емоционалното или физическо развитие на детето или децата.

Ето няколко въпроси, които биха могли да ви помогнат при вземането на такова решение: Работата и на двамата родители ли е рентабилна? Може ли да си позволите да не работите и каква е емоционална цена за това? Ако сте отговорили на тези въпроси, ще можете да вземете решението, което е най-подходящо за нуждите ви – да останете у дома, да наемете гледачка или да запишете детето в ясла.

Висшето образование може да ви се струва твърде далечно, за да мислите за него точно когато бебето се е родило или децата все още прохождат, но за да финансирате образованието на детето си, ще трябва да съберете доста пари, като е по-добре да започнете скоро след раждането.

Малки суми, които са инвестирани последователно в продължение на 18 години, ще се окажат накрая много повече, отколкото голяма сума, спестена една година преди влизането на детето в университет.

И в крайна сметка, най-важно от всичко е да се радвате на новото си семейтво!

КоментариКоментари