IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина за ускоряване на сутрешната рутина

24 септември 2012 06 00

Как да избегнете бързането сутрин и да стигнете навреме на работа

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сутрешната ви рутина обикновено прилича на надпревара или състезание за вашето семейство, може би искате да разгледате възможността за преобразяване на утрото си, така че то да е по-спокойно и лишено от изнервени ситуации.

Сигурно и на вас не ви е лесно да станете навреме да оправите себе си и децата за училище/детска градина, евентуално да ги закарате до там, след което през задръстванията да идете навреме на работа.

Нещата сега са още по-неприятни, тъй като след летния, по-муден ритъм, септември отново трябва да влизате в скоростен режим и да приучите към него и децата.

Ето ви някои идеи как да го постигнете:

1. Ползвайте хронометър.

Ако имате дете или съпруг, които обичат да се бавят в банята и да не ви дават възможност и вие да се измиете на спокойствие, вземете хронометър и засичайте по равни 5 минути за тоалет в банята на всеки член от семейството. Същото важи и за обличането и за закуската. Другият вариант е непрекъснато, в движение, да наблюдавате часовника като не позволявате мотане повече от 5 минути за всяка дейност. Това с хронометъра може да изглежда забавно за децата и те да станат по-бързи в приготвянето си. Ако ги предизвикате да победят часовника, те ще се разсейват доста по-малко.

2. Придържайте се към редовна рутина.

Дали ще решите, че къпането е преди лягане или след ставане сутрин, си е ваша работа, въпросът е винаги да е по едно и също време. Същото важи за миенето на зъбите и закуската - преди или след обличане. Важно е да спазвате реда на задачите. Придържайки се към този ред всяка сутрин и ще ставате все по-бързи в спазването на този ритъм. Освен това така децата ще правят всичко сами, без да се налага да им напомняте.

3. Следете прогнозата за времето от предната вечер.

По този начин ще сте наясно с какво да облечете децата сутринта и дали якето, чадърът, ботушите и дъждобранът ще са им нужни. Няма да ви е много приятно, ако се наложи да ги издирвате из гардероба малко преди да излезете и така да губите ценно време.

4. Опаковайте предварително.

Ако имате дете-ученик, на което приготвяте раниците за училище, за спорт, за екскурзия и т.н., най-добре е да го правите вечер. Така, първо ще си спестите време сутрин и второ няма риск да забравите нещо важно и детето ви, например, да иде без тетрадката с домашното, което сте решавали цяла вечер на дивана, но там си е и останало.

5. Приготвяйте и храната от вечерта.

Ако правите сандвичи на детето си, правете ги вечер след хранене и ги оставете в хладилника. Нищо няма да им стане. Само плодовете мийте и пакетирайте сутринта. Можете да си отделите един рафт в хладилника за въпросния детски обяд и по този начин ще си спестите ценно време, като не се налага да търсите всички продукти на сутринта.

6. Действайте отборно.

Убедете членовете на семейството си, че идеята да тръгвате навреме и никой да не закъснява за никъде, е важна за всички. Превърнете го в нещо като семеен проект и дори раздавайте награди на най-бързо приготвилия се. Така ще избегнете нервниченето в колата сутрин на път за важните дестинации, забележките за поредното закъснение на вас - в службата, на детето ви – в училище, както и ще възпитате наследниците си, че точността е важна и не трябва да се подценява.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари