IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съжителството преди брака може да го провали

26 октомври 2012 10 00

Понякога да живеете заедно преди брака може да се окаже пагубно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според статистиката 30 до 50 процента от двойките, които съжителстват заедно са изложени на по-голям риск от несполучлив брак. От 1960 година до днес броят на двойките, които живеят заедно преди да сключат брак се е увеличил 15 пъти.

Тази статистика едва ли учудва някого. Много млади хора решават да заживеят заедно преди да сключат брак по ред причини. Някои от тях са икономически, други чисто емоционални – съжителството вдъхва сигурност и помага да опознаеш по-добре човека до себе си.

Все пак обаче подобни взаимоотношения могат да окажат неблагоприятно или дори пагубно влияние върху бъдещия брак. В САЩ съществува 50% по-голям риск от развод, ако преди това двойката е живяла заедно. Процентът на разводите е дори по-голям при хора, които са живели с двама или повече партньори преди това. Рискът от развод скача още повече, ако хората са обитавали общ дом повече от три години.

Според проучване хората, които са съжителствали преди брака чувстват по-малка удовлетвореност от него, отколкото хората, които не са живели заедно преди това. Има индикации, че двойките, които живеят заедно преди да се оженят имат по-проблемни взаимоотношения.

Всъщност черната статистика може да се дължи на някой от следните фактори, характерни за двойките, които живеят заедно преди брака:

1. Избягват трудните въпроси

Тъй като хората знаят, че е много по-лесно да се разделят, когато не са женени, те избягват да обсъждат въпроси, които могат да провокират сериозни конфликти. Двойките, които живеят заедно не искат да обсъждат проблемни теми, за да не разклатят още повече вече отслабналата си връзка. Важни, но понякога тежки въпроси са темите за деца, кариера и финанси.

2. Потискат гнева си и избягват критиката

Крехката същност на съжителството кара някои хора да се примиряват с недостатъците на партньорите си, дори това да представлява голям проблем за тях. Потискането на гнева може да доведе до катастрофа по-късно, когато целият този гняв и недоволство излезе на повърхността. Някои хора виждат в брака спасение, с надеждата човека до тях да се промени за добро. Истината е, че нищо по-различно няма да се случи, дори и двамата да са с халка на ръката. Промяната се случва тогава, когато се провокира и когато и двамата партньора са готови за нея.

3. Не успяват да разработят реалистични и задоволителни финансови навици

По време на съжителство много двойки нямат общ бюджет, а само договорки кой какви разходи да поема. След брака финансовите взаимоотношения се променят и парите се събират в общ бюджет. Това може да провокира много конфликти, ако един от двамата партньори има навици да харчи по-необмислено.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари