IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възмутително ли е кърменето на обществено място?

30 ноември 2012 09 00

И защо провокира толкова силни реакции

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Истината е, че в колкото и съвременно общество да живеем, колкото и големи да са борбите срещу различен вид дискриминация, на майките, които кърмят бебетата си на обществено място, не се гледа добре.

Малко или много те са порицавани от неодобрителните погледи на минувачите, които сякаш искат да ги накарат да се срамуват. В същото време все повече кърмачки започват да се борят за правото да нахранят бебето си, когато е гладно, дори и това да се случи в трамвая.

Не искаме, нито да защитаваме правото на майките да кърмят бебетата си където и когато си поискат, нито да ги порицаваме затова. Единственият съвет, който можем да им дадем, е поне да се покриват докато го правят.

До момента няма закони, които да забраняват на майките да кърмят бебетата си на обществени места. Въпреки това, темата е гореща и предизвиква доста полемика.

Защитниците на кърменето по всяко време „на поискване" казват: „Когато бебето е гладно, трябва да бъде накърмено!"

Много майки смятат, че е добре да се кърми на публично място защото: "Нуждата на бебето да яде не е като при възрастните - в определени часове. Алтернативата е да не го нахраните и да го оставите да плаче силно, само и само да не предизвикате смущение у минувачите в градинката. Кърменето не е сексуален акт и не е нещо невъзпитано."

Тези майки смятат, че повече жени трябва да кърмят разкрити пред обществото, за да спре този акт да прави толкова голямо впечатление и да започне да изглежда като нещо нормално, за каквото го считат те.

По всичко личи, че дискретността на този акт е основната точка, по която майките, които кърмят на обществени места са критикувани. Доста хора смятат, че ако искате да нахраните бебето си на публично място, просто трябва да се покриете с шал или одеяло, така че гърдата и зърното ви да не се виждат.

Най-големите критици на кърменето на открито смятат, че в него има сексуален аспект и че едва ли съпругът иска гърдите на жена му да бъдат видени от всички минувачи в близкия парк.

Вие какво мислите по темата?

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Елена ( преди 11 години )
Аз мисля, че е направо ОТВРАТИТЕЛНО! Било естествено - ок... но то и да се изсереш и изпикаеш, да се ***, да се оригнеш и изпърдиш - и това е естествено. Но редно ли е да бъде натрапвано на околните?! Нека си признаем честно - не чувстваме ли поне леко неудобство от вида на изкараните на показ гърди, лакомо засмукани от детето?! На мен специално ми е гадно. Ама много ми е гадно. И винаги чувствам неудобство, макар, че се правя, че не ми е направило впечатление. Но ми е НАПРАВИЛО. Супер гнусно е да си пиеш кафето и да ядеш паста например и до теб да се кльофне накаква тетка и да си извади циците и да ги навре в устата на отрочето си. Ами гадно ми е, хора... То е подсъзнателно - просто ми става много, ама много неприятно. Или си говориш с другите майки в градинката и някои от тях деужно си извадят циците и хайде - циц-пауза. Говоря си с тях, но вътрешно ми иде да им извия грацмуните и да повърна. Аз имам дете, което е моят живот. Не се смятам за лоша майка само за това, че не съм кърмила. Аз реших да се правя на "героиня" и да кърмя, но вътрешно ми беше противно. Но отвсякъде чувах колко е превъзходно да се кърми. Напъвах се 2 седмици, кърмата ми не бепе достатъчна, детето ми гладуваше и се дереше по цели дни и нощи. Дадох му АМ, успокои се и само отказа да суче. Това ми дойде направо дюшаш и аз си спрях кърмата с медикаменти. Успокоих съвестта си, че съм пробвала, но в действителност се зарадвах, че стана така. Кърменето не беше за мен - неми се описва в подробности за одисеите на начинаещите кърмачки:))) Детето ми слава богу е здраво и не мисля, че кърметето има особео значение за това дали ще е здраво детето или не. По-добе АМ, отколкото да муаш дюнери и зръчно, даз пушиш и пак тъпо и упорито да се правиш на героиня. Няма по-гадна гледка от кърмеща пушачка. Отклоних се от темата, за което се извинявам. Та така - аз съм против преекспонирането на кърменето като акт. Точка:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Майка ( преди 11 години )
Анонимен, кое как да ми се струва? Теб какво ти влиза в работа кой докога кърми. Ще се изненадаш, но има много майки, които кърмят до късно. Моята дъщеря също я кърмих до 2г и половина и следващото бебе, живот и здраве, също ще го кърмя докогато има нужда. Това кой докога го прави не засяга никой освен детето и майката. Ползите и за двамата/двете са безспорни - може би няма да е зле да прочетеш малко актуална информация. Кърменето на публично място е въпрос на лична преценка и кой как и къде ще го прави също не засягат околните. Който се притеснява - да не гледа. След като е общоприето да даваш шише с АМ на бебето си, следва да е общоприето и да си накърмиш детето. Обратното си е жива дискриминация.Кърмила съм навън; дискретно, защото така съм искала, а не защото на някой така му харесва. Има много по-скандални неща, които се случват пред очите ни - нека първо с тях се преборим, а кърмачките не ги мислете - те не са обществени врагове!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
альонка ( преди 11 години )
Както възрастните си хапват без свян на улицата хот-дог, така и бебетата имат нужда да се нахранят. Кърменето е хранене, не сексуален акт. Обикновено жените са по-зли в такива случаи и се опитват да коментират колко е ужасно бебето да се храни навън. Кърмила съм на отркито, никой копяе не ми е казал; даже ми се е случвало да идват при мен, не гледайки ме директно и да казват браво, което ме е изненадвало честно казано(опита ми показва, че хората всъщност се срамуват да гледат хранещо се бебе) . Така че моят опит е положителен, даже и в ресторант ми се е налагало да кърмя без проблем.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
off ( преди 11 години )
Аз изобщо не виждам смисъл в това да хапеш, но ако както си прецениш... По въпроса с прекалено показното изразяване на чувства, моето мнение е, че това е пак незначителна тема. България е сравнително консервативна страна в това отношение, ако мога да я сравня с развитите западни държави, където е по-нормално хората да проявяват чувства дори над 40 и 50г на публични места, без да стигаме до крайности разбира се. Тези крайности особено в БГ са на тийнеджърите все пак, не вярвам да гледаш всеки ден на улицата възрастни хора да се натискат...Само да вметна, че в страни като САЩ кърменето е революция! Предното поколение под влияние на феминизма заменя кърменето с изкуствени млека (освобождаване ан жената, отказ от анималистичната природа и т.н.) Ако имате познати, раждали през 80-те в САЩ например ги питайте дали могат да си спомнят някой да е кърмил около тях...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ели ( преди 11 години )
До off:очевидно имам предвид не кърменето,а обичането публично и др.неща,засегнати в поста на Аля,т.е.всичко прекалено и показно.Но ти не го мисли,не ти се удава.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
off ( преди 11 години )
Абе, Ели, аз малко се шашнах... Според тебе кърменето е "предоргазменото смучене и опипване"??? Или аз нещо погрешно те разбрах? Ако не, моля те *** да потърсиш помощ, това не е нормално!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ели ( преди 11 години )
Аля,защо се възмущаваш от пръцкането?Ами то е естествено газоотделяне.Също обичам прояви на привързаност-целувка,прегръдка,ръкостискане;но публичното предоргазменото смучене и опипване не ти ли идва в повече?Най-малкото там ли му е мястото?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Аля ( преди 11 години )
Кърменето е много важно за бебетата, а не за минувачите. Всеки, който се чувства "призван" да се възмущава всъщност има проблеми със собствената си скука и липса на интереси. Аз се възмущавам от грубияни, които се блъскат в мен и не се извиняват. Възмущавам се от продавачки, които се мусят все едно си дошъл да им свиеш оборота, а не да си купиш сирене. Възмущавам се от хора, които пръцкат в обществени места със слаба вентилация (асанс'ор, автобус с блокирани прозорци). Възмущавам се от неща, които ми вредят. Вредят ми и смотани злобари, които си завират носа в чуждите работи и много знаят, а ако видят привечер трима бандюги да бият момчето на съседа, се изнизват тихо, за да не отнесат някой шамар и си казват, че вероятно момчето си го е заслужило.Хора, които се целуват, смеят на висок глас са прекрасна гледка. Ако тези, които им се възмущават, впрегнат енергията си в това да мислят как ще се приберат, ще си направят едно ароматно кафе с много млечна пяна, ще прочетат едно стихотворение, ще изгледат един интересен филм или просто ще прегърнат някого, когото обичат, ще направят самите себе си много по-щастливи отколкото да критикуват неща, които въобще, ама никак, изобщо не зависят от тях.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
off ( преди 11 години )
Изобщо не разбирам как тази тема се дискутира в БГ при условие, че тук майките от край време кърмят, но дискретно, на публични места. Аз поне от дете си спомням такива гледки и никога не съм виждала откритата гърда на някоя майка. Този дебат ми се струва, че идва от Щатите. Спомням си имаше случай на жена решила да накърми бебока в голям мол, скрила се в един ъгъл и започнала, обаче дошла охраната и я извела насила от мола като някой крадец затова, че си е позволила да кърми... Именно заради такова отношение много майки започнаха да кърмят с открити гърди. Но честно казано за мен това са си техни проблеми, сбъркана нация...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ели ( преди 11 години )
Виждала съм майки,които застават някъде настрани,на по-закътано място,мятат един тънък шал върху бебето,което суче,и всичко се случва много спокойно и за двамата,хигиенично и дискретно.Разбира се:детето е гладно,то не разбира от "изчакай,докато се приберем",човешко е.Така да!И има ексхибиционистки,които само чакат бебешкия рев za да застанат на централно място и да се разкопчеят.Само те са майки,само те имат кърма,те са най-великите,те знаят най-добре.От такива ме е гнус.Очаквам като накърмят,да клекнат и да се изпикаят публично,защото това е също естествено(уринирането,имам предвид,не другото).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар