IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разводите след 60-те се увеличават

21 декември 2012 15 40

Хората си търсят щастието дори и след 40-години брак с един човек

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По-старите поколения са истински фенове на традициите. По тази причина се смята, че един мъж или жена, минали 60-те, не биха се впуснали в развод, дори и да не са щастливи с половинките си . Преди години темата за развода бе истинско табу и хиляди семейства стояха заедно, защото „така трябва".

Модернизирането на света и промяната в традициите и мисленето, типично за младите хора обаче, изглежда е повлияло и на по-възрастните, защото се наблюдава два пъти по-голям процент на разводи на хора над 60 години през последните 10 години, издават националните статистики във Великобритания, представени от в. Telegraph.

Адвокатите споделят, че поемат дела за разтрогване на брак на клиенти, които спокойно могат да им бъдат бащи. Наблюдава се една „жажда за живот" не само у младите, а и у по-възрастните британци, които са готови да търсят щастието си с друг човек и са готови да прекъснат брак с продължителност близо 30-40 години.

Наричат го „синдромът на празното гнездо" и той идва обикновено, след като децата в семейството пораснат и напуснат бащиното огнище. Тогава родителите осъзнават, че вече нищо не ги сближава и започват да живеят отчуждени един от друг.

Друга причина е кризата на средната възраст, която при мъжете се изразява в закупуване на скъпи придобивки, безразборно харчене, стремеж за подмладяване и търсене на млади любовници. Някои жени не могат да изтърпят това и бързат да се разделят със съпрузите си, които вече гледат като непознати.

През 2011 г. в Уелс разводите са с внушителната цифра от 117.558, като през 2010 те са – 119.589.

Разликата е в 1.7 % между двете години в полза на 2011, но специалистите предупреждават, че това не е повод за радост, защото не е някаква тенденция.

Средно статистическата продължителност на браковете в Обединеното кралство е 32 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
В Обединеното кралство нещата може и да са така но у нас са доста по-различни.У нас също се срещат дъртаци които си мислят ,че с повече пари и грижа за външния вид наистина ще са млади и го удрят на живот с безогледни момиченца с проститутско съзнание.Тази група възрастни обаче не е преобладаваща. Повечето мъже изпадат често в семейна изолация ако не разполагат с пари не въртят бизнес и нямат връзки навсякъде. Те не са дърпани подобно на съпругите си за гледане на внуци и в тесните градски обиталища (гордо наричани от някои жилища) са повече от излишни.Следва миграция по вили и села където ги посещават само когато дойде време за буркани или други селско стопански облаги.Тези семейства не се развеждат но фактически не съществуват в общоприетия вид за семейства.Съществува и твърде голям брой самотни мъже напуснати от жените си първо като икономическа емиграция а постепенно защото са развили и нови връзки там.Класическа схема при която в селата оставаха само бабички поради своята дълговечност постепенно се измества от самотните старци които макар и по-бързо изчезващи поради горните причини бързо увеличават броя си по села и вилни зони.Под вилни зони трябва да се разбира не извънградски палати на мръсно забогателите с крадени пари а класическите къщурки които мнозина искайки да избягат от панелното обкръжение струпваха според възможностите си и от каквото могат, на безплатни или платени парцелчета неподходящи за едра обработка.Тези вилни местенца и преди осъществяваха евтино изхранване а сега въпреки *** набези са нещо като оазис и надежда за оцеляващите.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар