IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е добре да бъдете зла майка

7 януари 2013 13 40

7 причини, заради които си заслужава да сте строга с децата си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Първо да уточним под определението "зла майка" имаме предвид неотстъпчива, хладнокръвна и строга майка, а не такава която бие и тормози децата си.

Просто това е майка, която не задушава децата си с прегръдки, целувки и похвали, но затова пък се придържа към строги правила, ред и дисциплина по отношение на тяхното отглеждане и възпитание.

Тези майки знаят как да кажат "не" на децата си без да правят компромиси или да се поддават на преговори. Те често приличат на възпитателки в строг девически пансион и събуждат критичните коментари на любвеобвилните жени.

Въпреки това, те също съумяват да възпитат добри деца, които често са по-устойчиви, по-целеустремени и по-амбициозни от своите разглезени връстници, получили купища нежност от своите майки.

Ето и 7 причини, защо това е така:

1. Тези жени не изгубват идентичността си покрай своите деца

Тези майки ще гледат да се наспиват, въпреки новороденото си бебе, няма да занемарят външния си вид или личния си живот заради неговата поява, нито пък ще изпадат в паника при всяко вирусно заболяване на детето.

Те ще намират пари да си купуват дизайнерски дрехи (дори да е за сметка на сладките дрешки за бебето), ще намират време да ходят на фитнес, на козметик и фризьор, на срещи с приятелки, на шопинг, на SPA процедури и т.н., дори и да не им остане време да сготвят домашна храна на своя наследник.

Тези майки са на принципа – детето трябва да се съобрази и впише в моя начин на живот, а не обратното. Това са жени, които не изгубват своята идентичност, покрай това че са станали майки. Това може да изглежда егоистично, но от друга страна те уважават себе си и ще научат и децата си на самоуважение.

2. Строгите/зли майки не се страхуват от думичката "Не"

Тези майки не се стресират от нацупената или тъжна муцунка на своето дете, нито се трогват от горчивите му сълзи. Ако са решили, че му забраняват да яде сладко и шоколад – това е закон, който детето трябва да спазва. Ако са решили, че ще го хранят само с богата на фибри овесена каша, детето пак няма да може да направи нищо по въпроса.

Интересното в случая е, че тези майки усещат, че децата им ще преглътнат забраните и ще се нагодят към наложения режим и ще повярват в него. Той до такава степен ще стане част от тях, че един ден те ще го налагат на собствените си деца, въпреки че някога са го мразели.

3. Тези майки не четат книги за възпитание на деца

Просто защото правилата извират от душата им – те ги създават, те ги диктуват и чуждите правила изобщо не ги интересуват. Тези майки действат въз основа на собствените си идеи и инстинкти, което често се оказва най-правилния подход.

4. Те се провалят с децата си по малко, всеки ден

Да, точно така! Тези майки няма да задоволяват всяка прищявка на детето си, няма да му помагат с домашните или да го защитават на детската площадка от по-агресивните деца. Няма да изхвърчат като тапа от шампанско всеки път, когато малкото падне и се удари, затова пък понякога ще му се карат за глупости. Въпреки това и точно заради това, детето ще порасне по-самостоятелно, по-уверено и по-борбено. Тоест, малки вреди в детството = големи успехи в бъдещето.

5. Тези майки остават децата да си бъдат деца

Тези майки често са авторитарни диктаторки. Децата виждат, че майка им държи семейния волан, че тя е уверена в себе си и способна да се натовари с много неща и се учат на този модел на поведение. Тези майки възпитават най-самоуверените деца, колкото и да не ви се вярва. Просто, когато едно дете знае, че родителят му взима решенията, то се чувства защитено и може да си бъде просто дете. Тези майки, образно казано, бдят над плика, докато детето пише писмото си.

6. Строгите майки възпитават най-оправните деца

Детето на строгата майка помага в домакинството, започва работа на 16 години и се бори с пот за джобните си пари. Строгата майка учи децата си на всичко - от готвене и чистене, до сервиране и пазаруване. Възпитанието на тези трудови навици в детска възраст се оказва доста полезно в бъдеще. Когато това дете порасне и започне да работи, то ще е по-компетентно, по-работливо и по-сръчно от своите колеги, които са били глезени деца и дори не са си вдигали чинията от масата.

7. Строгите майки възпитават деца, които са по-ориентирани за своя път в живота

Вероятно всички, или сте чували, или познавате майки, които се месят активно в живота и образованието на децата си и в последствие дори им избират университета и специалността в него. Това са родителите, които по всякакъв начин се опитват да направят живота на своя наследник по-розов, а пътя му по-мек. Е, тези майки оставят децата си сами да се оправят, и в училище, и в живота и сами да взимат решенията, които ги засягат.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 3 години )
( преди 11 години )
Убеждавам се, че сайта няма нищо общо с преди. Какви са тези статии? Пишете глупости само и само да провокирате малкото ви останали читатели с нещо. Само дето подхода ви е по-различен от другите банални жълти сайтове.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Silvi ( преди 11 години )
това с "дизайнерските дрехи" показател за "добра майка"- нямам думи. По- голяма глупост не бях чела. Това го е писал някой , който мрази всички хора които имат деца
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ралица ( преди 11 години )
Тази статия вероятно е писана от някоя душевно бедна,стара мома ,без деца.Но и има кой да я публикува,това е интересно...Може би редакцията иска да ни провокира?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Майка ( преди 11 години )
Това, че мога да кажа твърдо "не" на сина си съвсем не означава, че не го целувам и прегръщам ежедневно, а това, че намирам време за себе си и че не се впечатлявам, когато детето падне или вдигне лека температура съвсем не значи, че съм безчувствена и зла майка. Кой ги намира и превежда тези статии, не знам.....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Фиби ( преди 11 години )
По-голяма глупост не бях чела! Ужас!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Първа точка категорично противоречи дори на всичко останало.Не завиждам на това дете което е само с такава майка .То просто и е в тежест и ще го чувства всеки миг.Едно е да го възпитаваш принципно и без лиготене .Дори и твърдата протекция все пак би имала някакъв смисъл като краен резултат но да го загърбваш за да си гледаш само собствените нужди и капризи е повече от непрестанен урок по егоизъм и безчувственост.Един ден това дете ще се отнесе към нея по същия начин когато падне и е безпомощна.Какво ще излезе в крайна степен от това дете е и въпрос на неговите заложби.Не случайно е измислен принципа на моркова и пръчката за да го насочваш но и да го научиш да стои исправено вместо да се опитваш да го смачкаш.Решаващо е значението на личния пример.Как ще го караш да яде буламачи когато ти се тъпчеш с далеч по-приятни неща и то не защото в момента е болно а само за да му покажеш ,че ти командваш живота му?Няма лошо да го научиш на ред и да се старае да изкарва само парите си но преди всичко трябва да го научиш да не харчи и да не си хвърля парите за глупости но и в никакъв случай да не обожествява парите.Те трябва да са за него само средство и начина на изкарване не бива да го унизява морално.Няма *** работа но има неморална и криминална.Лукса не бива да го блазни ако иска да запазва достойнството си.Не бива да става роб на комплекси и заради компанията да пропада .По-добре с малко приятели но истински отколкото с шумна компания но и пълно обезличение което не води към нищо добро.Един родител не трябва да толирира грешките му но и винаги трябва да оставя вратата отворена за да има път на зад.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Feia ( преди 11 години )
Има зрънце истина, но като цяло е глупаво! Майката трябва да е близко емоционално до детето си! А дали ще "държи волана" с глупава самоувереност, ще отстоява докрай безсмисленото си "не" или ще се "утвърждава" купувайки си дизайнерски парцалки е въпрос на манталитет и личностно израстване!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Баща ( преди 11 години )
Един строг баща, дето не вписва плановете си в живота на майката и детето- това е изпробвано от времето и преценено като неприятно за феминиските. А пък горното е инструкция за работещи самотни майки. Модел на мъжко поведение не се предвижда. Момче под такава женска строгост ще стане безпътно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Това е ( преди 11 години )
наръчник за днешните жени - *** с деца как да НЕ си гледат добре детето, ужас :( Доста от нещата противоречат на здравия разум.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар