IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победете депресията от дългото майчинство

18 януари 2013 11 00

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви извадят от мрачното чувство на изолация

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много жени, които остават да гледат децата си и след първата им годинка в един момент започват да се чувстват безполезни, изолирани и дори залостени у дома, сякаш са в затворнички.

Това важи с особена сила, за жени, които са имали успешна кариера и работа, която обичат и като цяло са свикнали да се чувстват независими и активни. За тези жени изборът да си останата няколко години по майчинство е труден, но понякога неизбежен.

Често те започват да си мислят: "Толкова ми е скучно! По цял ден се занимавам с битовизми!"

Често тези жени изгубват мотивация да се грижат за външността си, мъкнат се по цял ден вързани на опашка и облечени в спортни дрехи, а темите им за разговор се ограничават до тези, свързани с децата им.

Особено тежко е на жените от този вид, чийто съпрузи се прибират късно вечер от работа и нямат сили за продължителни разговори, за излизане по заведения, на кино или на разходка.

Всичко това може да накрая една енергична и контактна жена да се депресира, особено ако общуването ѝ се ограничава най-вече до детето и телевизора.

Възможно е тези майки да леят тайно горчиви сълзи от чувството си за самота и в същото време да се чувстват виновни, тъй като обичат детето си и вярват, че грижите им са важни за неговото развитие.

Ако случайно сте от тези жени, за които отпуска по майчинство се превръща в тегоба и води до хронично мрачно настроение, то вижте тези съвети и може да успеете да промените това:

- Първо, винаги си взимайте сутрешен душ и се пригответе за деня така, сякаш ще ходите на работа (направете си прическа, гримирайте се, облечете си хубави дрехи и т.н.). Няма значение, че за целия ден единственото ви излизане ще е до местната градинка или до супермаркета, бутайки бебешка количка. Може да ви се наложи точно в този ден да свършите нещо друго, извън нуждите на детето, може да срещнете стар познат на улицата или бивша съученичка, може да ви дойде неочакван гост и т.н. Нали не искате да ви запомнят с анцуга и вързаната на опашка коса?

- След като се приведете в чист, свеж и красив вид поканете вашия съпруг на обяд в обедната му почивка (ако можете да стигнете лесно до работата му). Ако той не може поканете своя приятелка, която няма деца, за да е сигурно, че няма да говорите за бебешки проблеми.

- Трето - спрете да гледате твърде много телевизия и да следите всички глупави сериали. Опитайте се да слушате радио, което няма да ви заклещва на дивана, губейки времето ви. Това време можете да използвате за да научите нови умения, да прочетете книга, да отидете на разходка, да си поиграете с детето, да посетете приятел или роднина. Имате безкраен списък от възможности.

- Направете си график на деня. Това е може би най-важният съвет. Този график ще ви даде структурата на вашето ежедневие, както и ще фиксира свободното ви време, в което ще можете да се насладите на дейности, които не са свързани с грижите за наследника ви. Например, можете да си правите гимнастика, да се посветите на някакво хоби и т.н.

- Не посвещавайте твърде много време в почистване и подреждане на дома ви. Това е един омагьосан кръг – вие чистите, никой не оценява по достойнство труда ви, то пак се цапа и пак всичко отново.... Най-много да развиете мания за чистота! Отделяйте си поне един ден от седмицата за почивка и отдих и в него не извършвайте никаква домакинска работа.

- Най-важното е, ако се чувствате депресирани, да внесете някакво разнообразие в ежедневието си. Запишете се на някакъв курс, ходете по-активно на спорт, започнете да членувате в някаква организация, общувайте с повече други майки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

soft ( преди 8 години )
Статията е писана от някой, който няма и идея какво е да гледаш дете, особено първата година. След няколко месеца недоспиване..., само за душ, прическа и грим му е на човек сутрин :). Някои от съветите са супер смешни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Djidji ( преди 10 години )
Така е, не е лесно през първите месеци, докато се свикне с новия наяин на живот. Но от после това се превръща в удоволствие. Аз също бях работеща жена, така се получи, че при мен и двете майчинства се застъпиха, но не съжелявам за МИГ.Няма нищо по-прекрасно от това да си гледаш детето. Е, вярно е, има моменти, в които не ти е лесно, чувстваш се мн уморена от грижите, но който иска винаги намира начин. Задтлжително правя описаните неща, с изкл. на това да се запиша на спорт, понеже си гледам децата сама, а таткото се прибира късно от работа. Всеки уикенд обаче си записвам час за козм. салон. Вярно е, че през цялото време мисля за дома и децата, макар и да знам, че таткото се справя отлично. Но така е, просто е неизбежно, след като съм станала майка:):).
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
роси ( преди 11 години )
Този, който е написал това да ми каже какво да правя детето докато се къпя и гримирам. Относно новите дрехи - ще бъдат нови и чисти до първото хранене на бебока. Прическата ще оцелее само до първата прегръдка. Тогава изчезват и бижутата. Е грима може да оцелее или поне по него не се нанасят толкова бързо щети. След две три бебешки целувки и той е " преправен"
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 11 години )
В стандартния случай на "много работа за никакви пари",са късметлийки тези,които могат да си позволят да не работят.Това първо.И второто е следствие от първото:дори някой да ти гледа детето,той едва ли ще ти поддържа домакинството.То теб чака да се върнеш скапана от работа,за да те досъсипе в акомпанимент на бебешки рев.За да си изкараш пълноценно майчинството,е необходима работа,която да е на половин раб.ден или да се върши от къщи.Но живеем в БГ,така че да се събудим от мечтите.Тук всеки се спасява както може.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Eli ( преди 11 години )
Нещо не разбрах - ако причината да си стои жената вкъщи е майчинство, къде точно ще си завре бебето, докато се къпе, гримира, обядва със съпруга си или ходи на курсове?И също така е хубаво да научите българската граматика - кога се използва чий/чии - защо ли изобщо има две форми тая думичка ....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
minolta ( преди 11 години )
Липсва най-важния и логичен съвет -намеретебси работа!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар