IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите родителски грешки при развод

15 февруари 2013 13 40

Тези грешки засягат децата и им нанасят тежки емоционални травми

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Розалинд Седака е автор на международно признатата електронна книга „Как да кажем на децата за развода? Ръководство за подготовка на децата с любов!". Тя очертава кои са 10-те най-големи грешки, които родителите, които са пред или в развод, допускат спрямо своите деца и така засягат тяхното психическо здраве. Тези катаклизми са емоционални предизвикателства за децата, но могат да се влошат от следните поведенчески модели:

Скандали пред децата

Проучванията показват, че скандалите между родителите, нанасят едни от най-големи щети върху децата. Розалинд твърди, че не толкова разводът, а самите караници между съпрузите имат най-негативно влияние върху децата. Тя съветва родителите, ако имат някакви конфликти помежду си да ги правят на разстояние от децата, така че те да не ги чуват.

Въвличане на децата в скандалите

Много родители забравят да обяснят на децата си, че провалът на брака им няма нищо общо с тях и че те нямат никаква вина затова. Понякога, увлечени в семейните си раздори, родителите замесват и децата в конфликта и те придобиват чувството за вина, което може да ги съпътства дълго време в живота им.

Липса на успокоение

Често родителите в развод са толкова напрегнати от ситуацията в личния си живот, че забравят да уверят детето, че мама и татко винаги ще го подкрепят и ще бъдат на линия за него, дори и след развода! Понякога децата се объркват от думата „развод" и едва ли не смятат, че ще изгубят единия си родител или дори и двамата.

Игнориране на семейството

Често съпрузите в обтегнати отношения странят от семействата си (родителите си), което е грешка. Най-близките им хора могат да се погрижат за децата им като им съчувстват и ги подкрепят в този труден момент и така им помагат да се справят с него. Разчитайте на приятелите и семейството си за съвети и помощници в периода на развода.

Принуждаване на децата да взимат тежки решения

Една от огромните грешки на развеждащите се родители е да карат децата да взимат тежки решения или да правят труден избор, взимайки една от двете враждуващи страни. Никога не ги карайте да изберат между вас и съпруга/съпругата ви, защото това ще им причини трайни, емоционални увреждания и ще наруши връзката им с пренебрегнатия родител.

Използването на децата като шпиони

Ако вече сте разведени, но използвате децата си като шпиони, които да ви предоставят информация за бившата ви половинка, вие вредите и на себе си, и на тях. Не оставяйте децата си да вършат „мръсната работа", ако нещо ви интересува разберете го собственоръчно.

Използване на децата като посредници

Не използвайте децата си като посредник в общуването между вас и охладнелия си съпруг/съпруга. Не ги карайте да предават вашите съобщения, да отговарят от ваше име и т.н. Поемете сами тази отговорност за комуникация с вашата бивша или почти бивша половинка, защото иначе можете да навредите на връзката им с другия родител.

Неуважение към другия родител

Това е опустошително и страшно объркващо за децата. Те започват да изпитват неуважение към единия си родител, което е вменено от другия. В същото време се чувстват виновни, защото обичат повече единия си родител (този който плюе по другия). Затова бъдете модел на здравословното поведение и дори да сте загубил всякакво уважение към бившия си партньор, направете така, че децата да не „попиват" от вашия негативизъм.

Лъжата, че всичко ще се оправи

Никой не обича да бъде лъган. Дори за неприятните неща. По-добре кажете истината на децата си навреме, за да ви имат доверие и за напред.

Пренебрегване на децата като цяло

Това е моментът (времената около развода), в който да повтаряте многократно на децата си, че те са в безопасност, че са невинни и много обичани. Само така можете да им помогнете да се почувстват по-сигурни и по-силни и да успеят да преглътнат тежката ситуация без да останат травматизирани за цял живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари