IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти всички хора приемат котката си като член от семейството

12 март 2013 13 40

Един на всеки десет души предпочита гушкане със своята котка, отколкото с партньора си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Често големите диви животни, представители на семейство котки, се превъплъщават в ролята на господари на джунглата. Доста по-малките домашни котки също не губят царствените си позиции. Оказва се, че 95% от собствениците на котки определят своят домашен любимец като равностоен член на семейството.

Но това не е всичко. 64% от собствениците на котки споделят, че съставят мнението си за даден човек според начина, по който той е реагирал на техният домашен любимец. Предполага се, че това въздействие се корени най-вече върху взаимното разбирателство между собственика и неговата котка, гласят резултатите от ново проучване. Един на всеки десет човека пък би предпочел да се гушка със своя мъркащ любимец, отколкото с партньора си.

53% от хората споделят още, че се доверяват на своите котешки приятели. За 87% от анкетираните пък котките имат ползотворно влияние върху тяхното здраве, тъй като успяват да намалят нивата на стрес и да генерират чувство на спокойствие. Две трети от собствениците на домашни любимци са сигурни, че тяхната котка може да ги разбере, а според 40% мъркащият им любимец им обръща специално внимание, когато не се чувстват добре.

Ново изследване намира и отбелязва съществени паралели между малките котки и техните братовчеди – големите котки. Според доктор Сандра Маккуин и експерта Саймън Кинг е ясно, че „докато котките стереотипно се разглеждат като независими и загадъчни същества, те споделят уникална и специална връзка със своите собственици, също както в дивата природа лъвчетата правят със своята майка“.

В доклада от изследването пише още, че големите и малки котки създават свои ритуални модели, когато става въпрос за поздрав и игра. Най-често котките казват: „здрасти“ на даден човек, като отъркват тялото си в него или бутат главичката си към неговата. Подобна черта на поведение може да бъде и одраскването, което големите котки често правят по дърветата. Тези драскотини действат като знак за нарушителите.

Често домашните котки маркират територията си, надрасквайки дивани, столове и други предмети в дома. Според 50% от собствениците на домашни любимци котките засвидетелстват своята привързаност към тях чрез близване на ръцете или триене в краката, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 11 години )
За да се радваме на близоста и приятелството си с котките те преди всичко трябва да живеят пълноценен и нормален за тях живот.Да се отглежда котка в тясно жилище без да може да прави своите нощни разходки е сигурна предпоставка за нейната психическа деградация.Вярно е ,че ще се връща често не съвсем чиста или наранена от някой конфликт със себеподобните си но нима поради същите причини трябва да обричаме и децата си на изолация и непълноценен живот?Съществува и полово свързано привличане между човек и котка.Не случайно жените се привързват повече към котараците а мъжете към котките.И от страна на животните е така.Безпородните котки със запазени инстинкти са за предпочитане пред изкуствените породисти котки.Все пак никога няма гаранция ,че близкото приятелство ще се получи макар ,че ако отглеждаме едно коте от малко то ще е много свързано с нас.Галене ,гушкане ,взаимна игра в която трябва да го оставяме достатъчно често да побеждава но не като се предаваме а като прикратим играта с гушкане.Зная ,че с това ще разсърдя мнозина но не бива да кастрираме котката си нито да я затваряме когато се разгони.Трябва постепенно да намалим броя на родените котета като правим известна селекция.Може да оставяме не повече от две за които да се погрижим да намерим семейства.Котките създават много по-малко проблеми от кучетата а и не се налага да ги разхождаме.Знак за истинско приятелство е общата разходка в нейния ,,ловен"район.Колкото живеем по-близко да природата толкова ще сме по добре и тя и ние.Никога не бива да им слагаме нашийник нито да ги водим вързани.Ако се налага да ги транспортираме използваме сак в който могат удобно да седят но без да си показват когато искат главата защото се плашат.Разбира се трябва да имат достатъчно пресен въздух а и при възможност да ги погалваме и успокояваме.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар