IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога децата са готови да останат сами вкъщи?

28 февруари 2013 09 00

Каква е възрастта, на която детето вече може да стои само у дома

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Замисляли ли сте се за странните закони в САЩ, където едно дете е незаконно да бъде оставено само вкъщи до пубертета (13 години), а година-две по-късно му се дава правото да гледа по-малки деца (като детегледачка под наем)?

В България нещата са по-различни, но и тук за съвременните родители става все по-трудно да разберат кога могат спокойно да оставят подрастващите си наследници у дома без да се терзаят от различни притеснения като дали детето няма да подпали къщата, например.

Но как един родител може да разбере, кога детето му е готово да стои само и да му гласува доверие?

Преди всички то трябва да бъде отговорно и подготвено за това да бъде едноличен стопанин на дома без надзора на възрастните. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви научат как да определите точното време за тази нова стъпка в семейния ви живот.

Преди да вземете трудното решение да се доверите на своя син или дъщеря, оставайки ги сами у дома, вие трябва да обсъдите с него/нея някои общи правила.

Преди всички обърнете внимание на това, дали вашето дете умее да следва инструкциите на възрастните. Ако то показва, че е способно и готово да следва заръките ви, може би е настъпил моментът. Това не означава да очаквате от него да върши цялата домакинската работа докато ви няма, а просто да спазва някои правила в ситуацията „сам вкъщи".

Друг е въпросът да се запитате дали детето ви се чувства достатъчно уверено да стои само. Говорете с него затова дали не го е страх от поемането на тази нова отговорност.

Ако вашето дете не се чувства в състояние да се грижи само за себе си за няколко часа, то неминуемо ще възникнат проблеми, ако го оставите.

За да се уверите, че е настъпил моментът, най-добре е да направите няколко теста, като го оставяте за по 10-20 минути само, докато идете до близкия магазин, например. Това ще ви позволи да видите как се държи наследника ви когато е сам дори в този относително кратък период.

Обсъдете предварително с детето какво се очаква от него, докато ви няма и ако трябва му напишете правилата на лист хартия. В списъка трябва да присъстват следните правила – изключване на всички електрически лампи и уреди, заключване на входната врата, затваряне на всички прозорци,оглеждане за течащи чешми и т.н.

Другото, което трябва да предвидите, е да обясните на детето как да реагира в извънредна ситуация. То трябва да знае, какво да прави в случай на пожар или спешен медицински случай. Уверете се, че детето има включен и зареден телефон, че знае номерата на вас и близките ви, както и че знае номерата за спешна помощ. Ако ще го оставяте за повече от половин час само, би било добре да го проверявате периодично по телефона какво прави.

Би било добре да имате близки съседи, от които то да може да потърси помощ, ако се наложи. Правилото, че външната/входна врата не се отваря на непознати важи дори за вашия 13-14 годишен тинейджър.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 11 години )
Като цяло правилни съвети само дето абсурдно звучи да му напишем правила на лист за да ги спазва-това означава ,че е поне в края на първи клас и дори във втори защото може свободно да чете и да разбира всичко прочетено.На тази възраст отдавна трябва да е преминало теста ,,сам в къщи".Добре е да му поставяме някои задачи за да не скучае но не свързани с готвене ,пране-простиране, да го оставим просто да учи също не е решение ако не гори от желание да го прави защото просто ще си измисли друго занимание.Важното е стабилно да му внушм да не си играе с огън и силен ток и да не се катери на опасни места.На връзката с телефона не трябва да се предоверяваме.По-важното е да го свикнем да се обажда при нужда но не за глупости защото му е скучно.Задължително трябва да го свикнем постепенно а при възможност да играем ролева игра като разиграваме възможни сценарии и неговите действия при тях.Може да е дори нещо като тест или игра с малки награди.Винаги при възможност след като го научим да познава часа да му казваме за колко време ще се бавим но да е наясно ,че не сме вече мъртви или сме го изоставили ако сме принудени да се забавим.Като начало ще е добре да му позвъним и да го успокоим но не бива да го свикваме винаги да правим така.Може не винаги да имаме такава възможност.Все пак най-тежкия проблем са не оставанията в къщи а излизанията само когато го вика приятел а и къде ли ще го заведе...идват ли му пък на гости също стават големи неприятности ако предварително не сме се погрижили за обезопасяване и вероятни сценарии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар