IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата родени от сурогатна майка са по-склонни към депресия

11 юли 2013 11 50

... в сравнение с тези, износени от истинската си майка

И двамата сина на Елтън Джон са родени от майка-заместител; Снимка: Splash News

И двамата сина на Елтън Джон са родени от майка-заместител; Снимка: Splash News

Както вероятно знаете, 15-годишната дъщеря на покойния Майкъл Джексън – Парис наскоро направи опит за самоубийство. Оттогава се заговори, че тя страда заради това, че не е биологично дете на Краля на попа, а освен това не се знае дали майка ѝ – Деби Роу не е ползвана като „майка под наем" и дали изобщо има някаква генетична връзка с нея, както и с братята си Принс Майкъл и Бланкет.

Всичко това, свързано с идентичността ѝ, вероятно е доста объркващо за Парис, която и без това кара тежък пубертет. Случаят с Парис накара учените отново да обърнат внимание на все по-зачестяващата тенденция бездетните родители да се обръщат към сурогатна майка, която да износи детето им или пък да използват донорски материал за зачеването на наследник.

Оказва се, че децата, които са износени от „майка под наем" или т.нар. сурогатна майка, се борят с мисълта, че не са родени от биологичната си майка цял живот. Поради това при тях е по-вероятно да се появят поведенчески и емоционални проблеми, твърдят учените.

Интересното е, че децата възприемат по-лесно идеята, че са заченати инвитро от донорски материал (яйцеклетки и сперматозоиди, които не са на родителите им), но им е много по-трудно да се примирят с мисълта, че ги е родила не майка им, а чужда жена.

Проучването е проведено от Центъра за семейни изследвания към Университета в Кеймбридж. Изследователите са анкетирали 30 семейства, които са използвали сурогатна майка, 31 семейства, които са използвали донорска яйцеклетка, 35 семейства, които са използвали сперма от донорска банка и 53, които са заченати естествено и са родени от биологичната си майка.

Оказва се, че децата, родени от сурогатна майка, имат повече емоционални проблеми в сравнение с тези, които са заченати с помощта на донорска яйцеклетка и/или сперматозоиди.

Професор Сюзън Голомбок, която е ръководител на изследването, обяснява, че проблемите на децата, родени от сурогатна майка са агресивно или антисоциално поведение, признаци на тревожност и/или депресия и трудности с приспособяването.

Тя добавя: „Юношеството е потенциално по-труден период за тези деца, в сравнение с другите - естествено заченати и родени. Те започват да задават въпроси, свързани със своята идентичност. Освен това, пубертетът е време, когато взаимоотношенията им с родителите и без това се усложняват, което влошава още повече ситуацията."

Според Американската агенция за репродуктивна медицина броят на бебетата, заченати в САЩ с помощта на дарени яйцеклетки, се е увеличил с повече от 30 на сто между 2004 и 2011 година. В същия период от време, броят на ражданията, включващи сурогатна майка е нараснал с 200 на сто.

Не е известно колко раждания са в резултат от донорска сперма, но се смята, че са между 30 000 и 60 000 на година само за територията на САЩ.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари