IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бихте ли платили половината от годежния си пръстен?

2 октомври 2013 08 40

Откроява се нова тенденция на Запад, в която дамите си делят сумата за пръстена с половинките си

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Еманципация, еманципация, еманципация – дами, еманципацията е на лице и за съжаление, не в наша полза. Независимостта, за която нежният пол се бори от години, започва да става реалност, ала лека-полека избутва настрана някои традиции, които си беше добре да останат „на мода“. Една от тях е бъдещият младоженец да купува годежния пръстен! Да, сега има нова тенденция и тя е жените да бъркат в собствения си джоб, за да дават половината от сумата за бижуто, което е стъпката преди халката.

Изследване на сайта The Knot показва, че все повече дами се съгласяват да си делят разходите за диамантения годежен пръстен. Представителките на нежния пол не виждат нищо нередно в това, но все пак се намират и някои традиционалисти, които виждат в подобна инициатива предсказание за нещастен брак.

Близо 46 % от дамите в проучването споделят, че нямат против да инвестират в бижуто от собствените си пари, докато 54 % категорично отказват да дадат и долар за пръстена си.

Темата трябва ли жените да плащат половината от сумата за бижуто се разгръща във facebook страницата на сайта, където дамите спокойно споделят мнението си.

„Абсолютно съм за“; „Живеем във времена, в които жените често осигуряват прехраната на семейството, така че защо мъжът трябва да плаща целия пръстен?"; „Ние споделяме финансите си с половинката ми и не смятам, че подялбата на пръстена е голяма работа. Това, че си делите сумата, не означава, че той те обича по-малко!" - това са част от коментарите в подкрепа на подялбата на годежния пръстен.

Други обаче не са толкова широко скроени и акцентират на романтичната страна на покупката: „Не! Това трябва да е нещо, което той избира от сърце. Дори да е нещо малко, важно е желанието за него!".

„Това е знак за твоето посвещаване на другия човек. Трябва ли да си платя за да ми се посвети?"

Идеята за подялба на годежния пръстен провокира възникването на други важни въпроси. Една от участничките в дискусията загрижено пита: „Трябва ли да си делим и подаръците за Коледа и рождените ми дни?"

За съжаление, по-голямо внимание в проучването е отделено на мнението на дамите, но провокирани от темата, репортерите на Today.com все пак успяха да се сдобият и с мъжкото виждане по въпроса. Един от запитаните господа отвърна: „Не съм фен на подобно нещо, докато отговорът на друг бе напълно противоположен: „Идеята е страхотна“.

А вие какво мислите по въпроса? Бихте ли платили половината от годежния си пръстен или смятате, че това е повече от обидно и си остава „задължение“ на любимия ви?

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

az ( преди 10 години )
Здравейте, според мен, ако и с това, вече трябва да отмениме мъжете, то тогава какво мъжко им остана. Затова вече,няма истински представители на тази част от обществото ни, а само някакви женчовци. Аз съм твърдо ЗА, ако трябва да се купува пръстен, то той трябва да се купува само и единствено от мъжа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
The-one ( преди 10 години )
Самият факт, че мъжът обикаля магазините, търси пръстен за любимата си, мисли как ще го поднесе и т.н. заслужава уважение. Важен е жеста и вниманието.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Когато мъжът обича истински, жената няма да разбере, кога е купил пръстена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Жена ( преди 10 години )
Ето докъде ни докараха борещите се за еманципация жени.Целия ни свят е толкова объркан от гледна точка на ценности, морал... Бракът бил отживелица, сега ще споделяме и парите за годежния пръстен...Изобщо за какво се събираме по двойки, след като всичко е с уговорки - предимно за пари.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
И досега-25г.след сватбата,поглеждам с умиление годежния си пръстен,скромен,сребърен,от СБХ.Както и бижутата,подарени от свекърва ми за раждането на децата ми и т.н.Надявам се един ден,дано е след много време,да предам бижутата с тяхната щастлива енергия,на дъщерите ми за спомен и късмет.Не винете бижутата за собствените си грехове.Те са ни огледало-каквото има в нас:сантименталност или алчност;-това отразяват.По темата:Не! Това трябва да е нещо, което той избира от сърце. Дори да е нещо малко, важно е желанието за него."Жалки сме в тази еманципация.Аз да не би да готвя само за себе си,пера моите дрехи и сменям само собственото си одеало?!Защо мъжът ми да не плати целия пръстен и да се почувства още повече мъж,а аз обичана жена?!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Глупости! По-добре без пръстен : )
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар