IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летните бебета имат повече трудности в училище

29 ноември 2013 12 50

Две трети от децата, родени между май и август, се справят по-зле в четенето, писането и смятането

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Какво по-хубаво от бебе, родено през някой от топлите летни месеци? Това със сигурност е предпоставка за едно слънчево дете, може би ще си кажете вие. Да, но не всичко е толкова хубаво. Оказва се, че децата, родени през лятото, са в по-неизгодно положение през първата година в училище, отколкото останалите си съученици.

Това показват официални данни, според които почти две трети от родените между май и август не успяват да изпълнят минималните изисквания в области като четене, писане, говорене, слушане и смятане. Затруднението намалява с почти една трета, ако детето е родено в периода между септември и декември.

Специалисти смятат, че има голямо значение кога детето ще тръгне на училище, защото това може да окаже дългосрочно въздействие върху неговото образование. Обикновено децата, които тръгват по-рано от нормалното, имат по-лошо представяне в училище и намаляват шансовете си да влязат в университет.

В края на първата година в училище във Великобритания например, има тестове, с които се измерват умения – езикова и математическа грамотност, както и личното, социалното и емоционално развитие на детето. Данните показват, че едва 38 на сто от по-малките деца успяват да се справят добре. Забелязва се най-голямо изоставане в академичните области и не толкова в останалите – като умението за създаване на приятели.

Според официалния доклад месецът на раждане има най-голямо въздействие върху грамотността и математиката. Резултатите от тестовете показват още, че момичетата са доста по-напреднали от момчетата в края на първата година. 58% от момичетата достигат очакваните нива на развитие, а при момчетата процентът е 41, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари