IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родителите масово правят домашните на децата си

20 януари 2014 14 30

Един на всеки шест възрастни признава, че „участва“ редовно в писането на учебните задания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново британско проучване родителите масово правят домашните на децата си. Един на всеки шест възрастни признава, че не само помага на своя наследник за въпросните домашни, но и направо му ги написва.

Интересното в случая е, че повечето родители откровено са ненавиждали писането на домашни, когато самите те са били в училищна възраст. Когато човек стане родител обаче, изглежда позицията му към ученето на уроците коренно се променя, поне що се отнася за децата му.

Близо две трети от родителите, участвали в изследването са заявили, че помагат на децата си в писането на домашни, като един на всеки десет души признава, че неговата помощ е от ключово значение за усвояването на знанията от неговия наследник.

Анкетата е проведена сред 2000 родители, с деца на възраст между 5 и 15 години. Някои от родителите са заявили, че се намесват в писането на домашните, за да се избегнат гневните изблици на малчуганите, които не могат да се справят сами със задачите си.

Почти 70 на сто от възрастните смятат, че техните деца са повече от щастливи, когато те им помагат с домашните, а 38 процента са заявили, че малчуганите ги оставят сами да се мъчат над заданията и в крайна сметка те често ги отменят напълно.

Около 18 на сто от хората помагат на децата си от страх учителите да не ги критикуват, за да могат те да бъдат конкурентоспособни спрямо другите ученици в класа, както и за да получават по-високи оценки.

Проучването е установило също, че в една от всеки 20 семейни двойки единият родител поема изцяло писането на домашните, намесвайки се твърде много в процеса. Авторите на проучването заявяват: „Повечето родители помагат на децата си с домашните им в някакъв момент по време на тяхното образование. Но тези резултати показват, че е много тънка границата между това да помагаш на детето да разбере материала и в това напълно да му отнемеш функциите и задълженията на ученик. По-добре накарайте децата сами да пишат домашните си и се включвайте, само когато те имат сериозни затруднения.“

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Като се има в предвид как тотално се краде от чужди източници предимно от английски с голяма вероятност може да се предположи ,че и аглийските учебници издишат но нашите като лошо копие събирано от тук ,от там са още по-зле.При нас съществува и друг проблем с учебните програми и учебниците -те често не са добре съгласувани по години и по степен на натоварване и методи на преподаване.Извода е един-ако искаш детето ти да стане образован човек не го оставяй на системата и улицата а активно го формирай често против натиска на системата.Винаги съществува риск и всичко да пропадне когато при определена възраст и среда децата и особено женските пощуряват .За този момент трябва да ги подготвяме от години за да ги предпазим от фатални грешки способни да им провалят живота.Може би най- успешния метод може да се нарече -Желязна ръка в кадифена ръкавица.Не може да не ги оставим да понагълтат малко вода но винаги трябва да чувстват спасителното въже за дома около кръста си.Навика да си споделя проблемите у дома още от училище трябва да се запази
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Ама да не мислите, че го правят от кеф? Просто учебниците са така безумно написани, че без сериозна намеса от страна на родителя няма как да се мине, а понякога, когато дори и тогава детето не разбира, родителят просто е принуден да напише съответното домашно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rd ( преди 10 години )
Ти кога успя да разгледаш британските учебници?!Не мислиш ли, че проблема им може и да не е в учебниците, а в мат'ряла?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Ама да не мислите, че го правят от кеф? Просто учебниците са така безумно написани, че без сериозна намеса от страна на родителя няма как да се мине, а понякога, когато дори и тогава детето не разбира, родителят просто е принуден да напише съответното домашно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар