IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо вторият брак е по-успешен от първия

23 февруари 2014 15 30

Много хора се чувстват по-щастливи в своя втори брачен опит, отколкото като младоженци

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Първият брак си остава винаги първи. Той е зареден с много надежди, очаквания, мечти и любов. За съжаление обаче, след време голяма част от съпрузите се разочароват от съвместната си реалност и избират всеки да поеме по своя път. Много хора обаче не губят вяра в брачната институция и минават под венчилото втори път.

Според изследвания 45% от първите бракове са заплашени от развод, докато при вторите брачни опити този процент спада до 31 на сто. Това е така, защото обикновено вторите бракове се оказват по-успешни. Защо? Следващият текст ще ви разкрие отговора:

1. Практиката прави съвършенството.

Разбира се, пълно съвършенство никога няма, но поне партньорите са по-близо до него. Вторите бракове се радват на опита, натрупан през първите. Хората са наясно с това кои са най-големите грешки, как по-добре могат да управляват семейните финанси, как да се отнасят със своята половинка, за да не се отдалечи тя от тях. Те знаят кое работи и кое не в брака. Умеят да спорят по-интелигентно, а в много случаи и да избягват конфликтите. С всички тези факти, събрани заедно, вторите бракове могат да се окажат наистина много успешни!

2. Двамата партньори познават по-добре себе си.

Провалът на първите бракове дава възможност и време на партньорите да разсъждават върху своите грешки и черти на характера, които са допринесли за развода. По този начин човек опознава по-добре себе си, усъвършенства се. Много хора смятат развода си за личен катарзис и възможност за изцеление и промяна. Вторите бракове често са по-щастливи, защото хората са се научили да не повтарят грешките си.

3. Двойките решават, че този път „ще го направят както трябва“.

Партньорите във вторите бракове са амбицирани още повече нещата да сработят. Те се стараят дори повече от преди, знаейки до какво ще доведе вземането на всичко за даденост. Те са склонни на повече компромиси и отстъпчивост, две много важни съставки за наистина успешните взаимоотношения.

4. Двойките имат по-развито чувство за благодарност.

Хората са благодарни на живота и на любовта, на шанса отново да обичат и да бъдат обичани. Те са благодарни на съдбата, че им се е усмихнала отново, знаейки колко сладка и краткотрайна може да бъде любовта. В своята книга „Codependent No More“ Мелъди Бийти описва благодарността по следния начин: „Благодарността отключва пълнотата в живота. Тя превръща това, което човек има в достатъчно, дори повече. Тя превръща отказването в приемане, хаосът в ред, объркването в яснота. Тя може да превърне храненето в празник, къщата в дом, непознатия в приятел“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Тройка Ахилова ( преди 10 години )
До Пепи: Не смятам, че рецептата е примирение - това може да се постигне с връзки преди брака или с по-късен брак...особено за мъжа
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Пепи ( преди 10 години )
И най-вече втория път виждаш, че с всеки партньор има същите проблеми, всеки си има недостатъци и няма да намериш перфектния :) И се примиряваш.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Vtoriat pat veche prosto si stapil na zemiata, a ne hvarchish v oblatsite. Osven tova s godinite si ponatrupal i povechko opit i znaesh koga mozhesh da napravish kompromis i koga ne.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар