IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не позволявайте на парите да отровят връзката ви

20 ноември 2006 13 15

Семейният бюджет и размерът на заплатата са сред основните източници на напрежение в едно семейство. Вижте как да се справите с проблема

Не позволявайте на парите да отровят връзката ви

Най-разгорещените скандали в едно семейство стават за пари. Колкото и всички безрезервно да вярваме в максимата, че щастие с пари не се купува.

Психолозите определят три основни проблема, свързани с парите, които могат да скарат и най-влюбената двойка. И тъй като е ужасно някой с някого да се кара за пари, представяме ви трите най-често срещани проблеми с финансите вкъщи и как да се справите с тях.

Партньорът ви печели повече от вас. Е, и?

Съвсем нормално е единият да взима повече пари. По-често това е мъжът, защото по принцип мъжете са по-добре платени от жените. Несправедливо е, но е така.

Има случаи, в които жените са тези, които печелят повече, но какъвто и е да вариантът при вас, размерът на заплатата всъщност няма такова значение.

Вярно е, че не можете да си позволите да заведете половинката си в скъп ресторант или да направите зашеметяващо подарък. Какво от това?

Изберете малко романтично ресторантче или направете малък, но красноречив подарък. Красноречив за чувствата ви, разбира се, цената няма абсолютно никакво значение.

А и нали сте заедно, защото се обичате, а не защото той взима повече пари?

Партньорът ви печели по-малко от вас. Още по-добре!

Ако ситуацията е обърната и вие сте в положението на „по-заможния“, имате приятната възможност да сбъдвате мечтите му.

Трябва обаче внимателно да преценявате различните ситуации, поведението и репликите си, когато стане дума за пари.

Никога, ама никога, не намесвайте в личен спор темата „Аз нося парите в къщи, ще става каквото аз кажа“.

Подобни изречения подтискат половинката ви изключително много и го карат да се чувства непълноценен, особено ако говорим за мъж, който взима по-малко от жена.

Колкото до подаръците, съобразете се с това, че ако направите скъп подарък, половинката ви няма как да ви върне жеста, колкото и да й се иска.

За това или ограничете сумата или, ако поводът е общ, купете мечтан от него подарък, но го оставете да плати вечерята.

Не спирайте да показвате на половинката си, че сте заедно, защото се обичате и вие го (я) харесвате заради характера му, а не заради парите.

Всеки за себе си

Най-добрият вариант за разпределение на семейния бюджет е да се отделя определена сума, която да покрие ежедневните разходи, но в същото време всеки от двойката да разполага със собствена сума пари, която да харчи както намери за добре.

Така ще предотвратите разговори от рода на „Ти нищо не купуваш“ или „Къде похарчи цялата си заплата“.

Разпределението на финансовите задължения и отделянето на лични пари ще премахнат онова неизказано, но реално напрежение помежду ви, което ви пречи да се отпуснете и да се радвате един на друг.

КоментариКоментари