IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 неща, на които трябва да научите детето си преди да се изнесе

17 юли 2019 07 50

За да стане по-независимо и да се оправя в живота

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Да си родител не е никак лесно. И ролята на родителя не свършва със създаването на детето. Трудната част тепърва предстои и тя е да научите хлапето си на важни неща, с които да се оправя в живота. На Запад много семейства имат следната практика – когато децата им станат на 18, ги карат да се изнасят от бащиния дом и да се оправят сами в живота.

Без значение на колко години е вашето дете, то трябва да е подготвено и да се държи като възрастен, когато мине една определена възраст. За целта вие трябва да го научите на следните неща:

1. Как да си готви – момче или момиче той/тя ще има безброй ситуации, в които сам/а трябва да си осигури храна. Елементарни неща като омлет, миш-маш, варени картофи и някоя супа трябва да влязат в уменията на детето ви.

2. Как да управлява времето си – това е важно умение, тъй като ще му помогне да се научи да приоритизира и да се справя добре със задачите си.

3. Как да харчи разумно – парите идват и си отиват, но тези, които харчат мъдро, живеят по-спокойно и пълноценно.

4. Как да си търси работа – със сигурност има много начини да се обучи като гледа видеа и материали в мрежата, но личният опит и насоки на родителя са основата, от която трябва да започне.

5. Как да чисти след себе си – никой не харесва мърльовците, а когато се изнесе, няма кой да оправя след него/нея. Чистият дом е нещо, което не само прави добро впечатление на другите, но е в помощ и на всеки индивид. Най-малкото детето ви ще расте с добри хигиенни навици, чувство за естетика и организираност.

6. Как да шофира безопасно – отново най-важните неща, ще научи по време на шофьорския курс, но опитът му с превозни средства ще започне в невръстна възраст, докато е пътник. Вие сте негов пример и е важно той/тя от малък да разбере, че безопасността и толерантността на пътя са важни.

7. Как да се грижи за дрехите и обувките си – знаете, че по вида посрещат, затова представителният вид е важна стъпка за успеха на вашето дете в живота.

8. Как да бъде независим/а – независимостта помага за самочувствие и придобиване на самоувереност и прави хората по-силни и по-малко склонни към взимане на лоши решения и забъркване в лоши компании.

9. Уважение към другите – не става въпрос само за уважение към по-възрастните, а и към отделния индивид като личност. Човек не трябва да бърза да съди и атакува другите, трябва първоначално да подхожда с разбиране, позитивизъм и уважение към човека срещу себе си.

10. Как да отстоява себе си – в живота си човек среща различни хора и част от тях ще са егоисти, ще обичат да мачкат другите, да ги унижават, да крадат идеите им и да трупат постижения на чужд гръб. Вашето дете трябва да се научи да отстоява интересите си, да има здравословен егоизъм и да се бори за нещата, в които вярва.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари