IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните телефони са "потенциално канцерогенни"

3 август 2013 12 48

Само осем часа в разговори месечно са достатъчни да повишат риска от рак

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Обичате ли да говорите с часове по мобилния си телефон? Време е да преосмислите този вреден навик, защото той застрашава сериозно вашето здраве. От две десетилетия се правят куп изследвания относно негативното въздействие на GSM-ите върху човешкия организъм. Скорошно израелско изследване дори конкретизира времето, за което разговорът по мобилния телефон започва да вреди на здравето. Едва седемнадесет минути в говорене по телефона дневно са достатъчни да повишат риска от рак, твърдят учени от Тел Авив, цитирани от в. "Дейли експрес".

Специалистите обясняват, че прекомерната употреба на мобилни телефони е свързана с повишен оксидативен стрес - процес, нанасящ вреда върху различните човешки клетки, включително и ДНК, и смятан за основен рисков фактор за рак. Международната агенция за изследване на рака дори е класифицирала мобилните апарати като „потенциално канцерогенни за човека".

Новото проучване е базирано върху анализа на слюнка, който показва, че осем часа говорене по телефона месечно повишава оксидативния стрес у човека.

Направен е анализ на слюнката на 20 активни потребители, който са разговаряли дори повече от посоченото време – средно 30-40 часа месечно. Пробите им са сравнение с тези на глухи пациенти, които използват апаратите само за писане и получаване на sms-и.

"Данните от проучването разкриват значителен оксидативен стрес върху тъканите и жлезите, намиращи се в близост до мобилния телефон по време на разговор. Вредите, причинени от
оксидативния стрес, са свързани с клетъчни и генетични мутации, които могат да предизвикат развитието на тумори", пишат авторите на изследването, публикувано в сп. "Antioxidants and Redox Signalling".

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари