IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 дзен правила за по-добър живот

19 февруари 2020 14 30

Не подминавайте добрите възможности, но винаги премислете ситуацията

Снимка: Pexels

Дзен будизмът е школа, която поставя на централно място осъзнаването на текущия момент и прозрението в същността на нещата чрез личния опит. То може да се определи и като практика, която помага на човек да проникне в своя собствен ум чрез медитация и да превъплъти постигнатото разбиране в ежедневието си.

Дзен започва да се разпространява в Япония през далечната 1191 година от монаха Ейсай, който се счита за основоположник на школата Риндзай Дзен. Теориите ѝ са били популярни главно в средите на самураите и на военната класа. Постепенно учението се пренася по целия свят и много хора започват да следват правилата на Дзен школата.

Ето 6 правила, които ще ви помогнат за по-добър живот:

1. Заспивайте по едно и също време

Лягането вечер в един и същи час създава важна последователност в живота ви. Тялото и мозъкът ви имат нужда от почивка, която да получават по едно и също време всеки ден, за да могат да бъдат готови за следващия ден. Създаването на такъв график е от изключително значение за хората, които стават рано всяка сутрин и никога не получават необходимото количество сън.

2. Яжте с мярка

Много лесно забравяме ефекта, който храната оказва върху качеството ни на живот. Особено в свят, в който сме засипани от сладки изкушения и вкусни бързи храни, често прибягваме към нещо непозволено и вредно за организма. Много от нас решават да се подложат на различни диети, но веднъж в месеца си позволяваме да прекрачим границата на ограниченията.

ядене Pexels

Снимка: Pexels

Точно в такива дни обаче прекаляваме с храната и често се наслаждаваме на повече неща, отколкото организмът ни може да приеме. Според Дзен школата, трябва да ядете точно толкова, колкото да задоволите глада си. Допълнителното количество се отразява зле не само на физическото, но и на психическото ви състояние.

3. Не пропускайте добрите възможности, но винаги помислете два пъти преди да направите решаващата крачка

Колко пъти сте се отказвали от нещо, защото ви е било страх да направите нужната крачка? Най-вероятно сте пропускали хубави оферти за работа, пътувания до далечни дестинации или пък сте подминали сродната си душа, защото ви е било страх да кажете „здравей“.

бизнес среща

Снимка: Pexels

Затова Дзен школата съветва да скачате смело към новите възможности, но винаги да имате едно наум. Помислете дали това е точното място за вас и дали отговаря на вашите морални ценности. Никога обаче не позволявайте на страха да вземе превес над ума ви.

4. Запалете тамян и медитирайте сутрин

медитация Pexels

Снимка: Pexels

Ако имате възможност, медитирайте преди да отидете на работа. Това, може би, е най-ценният съвет, който Дзен школата дава на своите последователи. По този начин ще освободите тялото си за новия ден и ще подходите със спокойствие към всяко предизвикателство, което ви се изпречи на пътя.

5. Не съжалявайте за миналото. Живейте за момента

Тази мантра е в основата на будистката философия и Дзен школата. Монасите съветват да не се вглъбявате в миналото, защото то вече не съществува. Вместо това, трябва да гледате в настоящето и да внимавате с действията си, тъй като те ще се окажат ключови за бъдещето ви.

6. Дръжте на думата си

Словото е най-силното оръжие на човека. То може да прекрати или да започне една любовна история, да създаде мир или пък да възпламени война. Думите имат огромен ефект и върху околните. Затова Дзен школата съветва да внимавате какво казвате и на кого го казвате.

действия iStock

Снимка: iStock

Другото, към което трябва да се стремите, е да държите на думата си. Правете обещания, които можете да спазите и ангажименти, към които можете да се придържате. Не подвеждайте хората около вас, защото постепенно думите ви ще изгубят всякаква тежест.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари