IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Водещата на новини Десислава Атанасова: „Да бъдеш информиран е въпрос на личен избор в днешно време“

1 април 2020 14 40

Снимка: Bulgaria ON AIR

Десислава Атанасова е водещ на Новините ON AIR – новинарската емисия на телевизия Bulgaria ON AIR, от есента на 2015 г. След като завършва „Международни отношения“ във Виена и придобива магистърска степен по „Европеистика“, едно от най-лъчезарните лица на телевизията открива своята истинска страст и стъпва смело на журналистическата сцена. Големият интерес към актуалните социални теми и човешките истории, които докосват, вече години наред зареждат Десислава Атанасова, която не спира да усъвършенства уменията си да поднася на зрителите фактите такива, каквито са. В интервю за Webcafe.bg водещата на Новините ON AIR споделя къде е мястото на журналистиката в една извънредна ситуация.

Г-жо Атанасова, каква отговорност носят журналистите – както водещите на новините, така и репортерите и редакторите, когато подготвят една емисия новини в извънредна ситуация като сегашната?

Нашата отговорност, във всяка една ситуация, било то извънредна или не, е голяма. Ние имаме задачата да поднасяме на аудиторията точна и обективна информация, без сензации и с уважение. Специално в Bulgaria ON AIR това ни е запазена марка. В тежка ситуация като тази, когато човечеството се среща с „невидим враг“, идва и голямата отговорност на журналистите да задават точните въпроси, да мислят с няколко хода напред и да информират зрителите за всичко, което се случва, с целия плурализъм на гледните точки.

Ролята на журналистите е от обществено значение, защото дезинформацията и насаждането на паника, сензационните или преувеличени заглавия, може да имат катастрофални последици. Това е нашата отговорност и се радвам, че зад себе си в Bulgaria ON AIR имам страхотен екип от колеги, които разбират журналистиката като мисия.

През последните седмици са много извънредните емисии и включвания на живо. Може и да ви изненадам, но извънредните емисии са по-непринудени. Няма ред, не се спазва определена последователност. Емисията протича импулсивно и на момента. Тук важна е ролята на водещия. По време на извънреден ефир той трябва да бъде максимално съсредоточен, последователен и да реагира адекватно в създалата се ситуация, да може да синтезира и представи новината точно и веднага.

Репортерите и операторите са хората на терен. Те също заслужават аплодисменти, защото в извънредната ситуация, в която се намираме, са на „първа линия“. И носят тежката отговорност да бъдат в епицентъра на събитията, излагайки собственото си здраве на риск.

водещи

Кое е най-важното правило, което трябва да следва един новинар в подобен момент?

Да избегне всяването на паника. Да осигури обективно и балансирано отразяване на случващото се. Да поднася на зрителите съдържателни и стойностни репортажи, с уважение към зрителите, към засегнатите и техните близки. Коронавирусът е тема от областта на науката и трябва да разчитаме на експертността на специалистите. Да следваме добре разработени и проверени анализи и справки. COVID-19 е новост за всички ни. Освен здравен проблем, новият вирус поставя обществото в изпитание – социално, икономическо и емоционално. Затова е много важно как се отразява, как се поднася информацията. Винаги трябва да имаме и критичен поглед, както и различни гледни точки, но те трябва да са представени обективно. Тези правила следваме в новините на Bulgaria ON AIR.

Каква е основната разлика между информацията в утвърдените медии и всичко написано в социалните мрежи или предадено от ухо на ухо?

В епохата на технологиите информация ни залива отвсякъде. Неминуемо се сблъскваме с гръмки заглавия и недостоверни публикации. При създалата се криза около неизвестността на COVID-19, хората са по-склонни безрезервно да се доверят на всякаква информация, поддавайки се на страха и емоциите. Основната разлика между утвърдените издания и информацията в социалните мрежи, е в източниците. И тук идва нашата роля като журналисти да не подведем аудиторията си. В същото време всеки трябва да бъде отговорен към себе си и близките си, като внимателно подбира източниците си на информация. Да бъдеш добре информиран е и въпрос на личен избор в днешно време.

Отвсякъде ни залива информация за коронавируса COVID-19, а някои зрители обвиняват медиите за появилите се страхове около болестта. Как обаче информацията от екрана може не да създава паника, а да я потиска?

Създаването или потискането са понятия, неприсъщи за журналистиката. Ние отразяваме събития, не ги създаваме. Но общоизвестно е, че случаите на кризи и нещастия създават благоприятна атмосфера за дезинформация.

Знаем вече за личната хигиена, но колко важна е медийната такава?

В България има журналисти, които си вършат работата съвестно и отговорно, но много често отнасят негативите от злоупотребата със свободата на словото от други свои колеги. Все пак ясно и точно е записано в Етичния кодекс на българските медии, че медиите имат както свободи, така и отговорности, както права, така и задължения. Оттук нататък поведението на всеки журналист е въпрос на професионализъм и лична отговорност.

Цялото интервю четете на Webcafe.bg

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари