IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 активности, с които да разнообразите децата си

13 април 2020 17 30

Създайте заедно украса за Великден

Pixabay

Социалната изолация е истинско изпитание за хората, които са свикнали непрекъснато да са в движение. Какво да говорим за децата, които не ходят на детска градина и освен от разходки, се нуждаят от питателна храна и занимаване. Дори и да си имате помощници, скоро предстоят 4 почивни дни за Великден, когато ще сте свободни и трябва да измислите с какво да се разнообразите.

Освен традиционното боядисване на яйца, в което всеки малчуган ще се включи, има още много неща, които може да правите заедно с тях. Tialoto.bg ви дава няколко идеи:

Преоткрийте художника в тях

Дайте задание на децата да нарисуват картина за Великден. Може да им оформите яйце, което да украсят с флумастери или пък да ги накарате да проявят въображение и да ви покажат какво им хрумва за празника.

Ако имате възможност, извадете блокче и бои, като им покажете някои техники и заедно нарисувайте купа, пълна с шарени яйца или усмихнат великденски заек. Дори и детето да няма голям талант, го насърчете да опитва различни форми.

деца, игра

Pixabay

Направете великденска украса

Творчеството с мама и тати е любимо за много деца. Сега е времето за направата на украса, която може да закачите на видно място в дома. За целта разчистете подходящо пространство, на което да работите. Може да си приготвите материали като цветна хартия, филц, въженца, прежда, ножици и топъл силикон, които да ползвате.

Накарайте детето да ви даде няколко идеи за украса. Така може да направите гирлянди с шарени яйца от картон, да украсите стиропорени яйца с прежда или пък да изработите картички с цветя и великденския заек.

Лепейки, режейки и нагласяйки различни хартии, филц или други материали за украсата, вие стимулирате фината моторика на малчуганите. Подобно занимание ще обедини вас и децата, като им създаде хубави спомени, които ще помнят дълго.

палачинки, закуска

Pixabay

Изпечете сладки

Със сигурност има някой десерт, който детето ви обожава и с радост се включва при приготвянето му. Дали ще бъдат палачинки, кекс или сладки, важното е да насърчите детето да пробва уменията си в кухнята.

Кое дете не обича да хапне нещо, което е направило със собствените си ръце. Ако му дадете да меси тесто или да прави курабийки, ще видите с какъв хъс ще се отнесе то към задачата. Накрая го похвалете независимо от крайния резултат, за да не спрете ентусиазма му.

пръст

Pixabay

Миниградина на терасата

Имали ли сте Чичко Тревичко? Е, вместо да купувате готов от цветарския магазин, помогнете на детето да си го направи. За целта ви трябват стар чорапогащник, малко пръст и семена райграс/жито. Може да направите и миниградина на терасата – да използвате черупките на няколко яйца, в които да сложите семенцата на дъното и да покриете с пръст. Друг вариант е да изрежете половин кора от яйца и във всяка клетка да сложите леща, боб и някои семена, които да поливате и наблюдавате как растат.

Грижейки се за Чичко Тревичко или миниатюрната си градина, децата ще се научат на отговорност и ще има с какво да се занимават в свободното време.

куклен театър,

Pixabay

Направете си великденско шоу

За да включите повече хора от семейството, направете си нещо като викторина. Може да измислите въпроси, на които всеки да отговаря или пък да излезете на импровизираната сцена в хола като изпеете песен, изсвирите нещо или кажете някоя гатанка.

Чрез семейното шоу ще дадете шанс за изява на своите деца – да покажат какви песнички, стихотворения и номера са научили до момента.

Каквото и да изберете, по-добре стойте #ОтговорниВкъщи и знайте, че времето, прекарано с децата, е незаменимо с нищо друго.

родители

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари