IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да боядисате яйцата с натурални оцветители

14 април 2020 11 15

Ползвайте някои растения и подправки

Pixabay

Наближава Великден. Въпреки че тази година той няма да е същият заради извънредното положение, много семейства се готвят за месене на козунак и приготвяне на агнешко. Традицията с боядисването на яйцата също ще бъде спазена.

В магазините отдавна има разнообразие от бои, от които може да избирате за украсата на вашите яйца. Не само заради карантината, а въобще през последните няколко години, се забелязва една тенденция – все повече хора се връщат към начина, по който нашите баби са шарели яйцата.

Има много начини, чрез които може да използваме естествените бои. А и все пак сега имаме повече свободно време, което може да използваме, за да опитаме най-популярните варианти. Цветът, който се получава като краен резултат, не е толкова наситен, но пък ще сме сигурни, че яйцата са безвредни за консумация.

Подготовката е много важна

яйца, бели

Pixabay

Може би всички са се сблъсквали с проблема с трудното белене на яйцата. За да го предотвратите, купете още отсега яйцата и ги оставете да престоят поне 2-3 дни. За предпочитане е те да са бели, за да може да се боядисат по-хубаво, но с жълтите също може да станат сполучливи комбинации.

След като ги почистите хубаво с гъба и сапун, ги сварявате с малко оцет, за да не се напукат. Когато изстинат, ги прибирате за известно време в хладилника. По-късно, когато приготвите натуралните бои, ще ги потапяте в тях.

боядисване на

Pixabay

С кои натурални средства да си направите бои?

Жълта – използвайте 3-4 супени лъжици куркума, които да залеете с около 400 мл вода. Добавете 1 чаена лъжица морска сол и 2 лъжици оцет.

Оранжева – обелете 3-4 глави лук и ги залейте с 2 чаени чаши вода. Добавете 2 супени лъжици оцет и 1 чаена лъжица морска сол. Ако имате повече люспи, може да получите и кафяв цвят.

Червена – настържете една глава цвекло на ренде. Залейте с 500 мл вода и добавете 2 лъжици оцет и 1 лъжица морска сол.

Синя – трябва ви поне 1 чаена чаша боровинки. Те се пасират и към тях се добавят 1 чаена лъжица морска сол, 2 супени лъжици оцет и около 350-400 мл вода.

Зелена – когато имате готови сини и жълти яйца, може да смесите боята от боровинките и куркумата, за да се получи зелен оттенък. За по-наситен зелен цвят може да ползвате и листа от спанак.

Лилава – тя се получава по-трудно. За целта трябва да смесите няколко цвята от теменужка със сок от грозде. Прибавете и 2 супени лъжици лимонов сок.

Розова – ако имате бели яйца, може да ги боядисате със загрят сок от малини или по-разреден сок от цвекло.

яйца, боядисване

Pixabay

Как да боядисате яйцата?

  • Ако имате бели яйца, но по тях има печати (не са домашни), ги изтъркайте с гъбичка и малко сода за хляб.
  • Растителните багрила се заливат със съответното количество вода. Може да оставите яйцата да къкрят вътре, но ако искате по-наситен цвят, прецедете боята и потапяйте едно по едно всяко яйце с лъжица или стар дамски чорап.

  • Оцетът спомага за по-хубавото оцветяване на яйцата. Все пак, ако искате да се получат по-добре, не бързайте да ги изваждате от боята.
  • Има и вариант да увиете яйцата с различни растения като спанак, папрат или обелки от лук, да ги покриете с чорап и да ги оставите във врящата вода.
  • Накрая всички яйца се оставят да изсъхнат. Ако желаете, може да ги намажете с памук, напоен с олио, за да имат блясък.

яйца, боядисване

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари