IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Маргарет – бунтарката в британския кралски двор

4 юни 2020 18 00

Вижте историята на сестрата на Елизабет Втора

БГНЕС

Тя е едно от най-коментираните лица в британския кралски двор. След като чичо ѝ – крал Едуард VIII, абдикира, нейният баща – Джордж VI, заема неговото място. Така заедно със сестра ѝ Елизабет се преместват в Бъкингамския дворец. Двете са възпитавани по строгия протокол, но едната става изтънчена млада дама, а другата – нейна пълна противоположност. 

Маргарет Роуз Уиндзор винаги е живяла в сянката на своята по-известна сестра, която по-късно става кралица Елизабет Втора. През годините я наричат Принцеса номер 2, Пи 2 или “резервната принцеса“. След като разбира, че баща ѝ вече е крал, тя казала на сестра си Елизабет: „Горкичката, ще ставаш кралица!“ и се затичала, блъскайки един от придворните. 

Коя е принцеса Маргарет? 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Countess Of Snowden (@hrh.princess.margaret.rose) on

Принцесата е родена на 21 август 1930 г. в замъка Глемис. Тя е първият член на британското кралско семейство, който се ражда в Шотландия от 300 години насам. Майка ѝ настоява да я кръстят Ан, но по волята на нейния дядо – Джордж V, ѝ дават името Маргарет Роуз. По-късно всички я наричат просто принцеса Марго. Според някои източници, нейното раждане било оповестено няколко дни по-късно, за да не бъде вписана под номер 13 в енорийския регистър. Въпреки всичко, тя не може да избяга от своята съдба, предопределена от фаталното число. 

Като по-малкото дете, тя е любимка на нейния баща. Двете със сестра ѝ получават неформално образование в Бъкингамския дворец. Там за тях се грижи шотландската им гувернантка. По-късно, когато пораства, принцеса Маргарет разкритикува майка си за това, че не е ходила на училище като останалите деца на нейната възраст. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Countess Of Snowden (@hrh.princess.margaret.rose) on

В своята книга „Малките принцеси“, Мериън Кроуфорд, която работи цели 17 години като гувернантка в кралския двор, разказва, че двете сестри се разбирали отлично, но докато са били малки, Марго често хапела Елизабет. 

Според журналиста Крейг Браун, който проследява живота на принцесата, тя често имала кошмари, свързани с това, че ще разочарова Елизабет Втора. 

Бунтарката в британския кралски двор 

Докато Елизабет била по-тиха и уравновесена, Маргарет се отличавала с буйния си нрав. Като екстровертна натура, която обича да бъде в центъра на вниманието, тя не можела да стои затворена в двореца. Ето защо заобикаляла кралския протокол и посещавала най-различни партита. При това притежавала по-хубави черти от тези на сестра си, с които печелила мъжките сърца. 

Маргарет не държала езика си зад зъбите, освен това пиела, пушела и постоянно закъснявала. Тя започвала деня си със закуска в леглото и го завършвала с чаша водка. Докато си похапвала сутрин, тя слушала радио, четяла вестник и пушела цигари. След това ставала и отивала в банята. После започвала да си прави прическа и грим. Имала изтънчен вкус за дрехи, като носела един тоалет само веднъж, после го мятала за пране. Слизайки на обяд със семейството, тя си сипвала водка, ядейки любимите си ястия от сребърен поднос. После пиела поне половин бутилка вино. 

Любовният ѝ живот – сюжет за филм 

Принцеса Марго имала бурен личен живот. Красива и непокорна, тя нарушава правило след правило, за да бъде щастлива. По-късно нейният романс с лорд Сноудън бива показан в третия сезон на сериала „Короната“, който разкрива най-пикантните подробности за живота на членовете на британското кралско семейство. 

След като Елизабет става кралица, Маргарет започва връзка с женен мъж, която е смятана за първия ѝ романс в живота. На 22 години тя се влюбва в Питър Таунсенд – адютант на баща ѝ. Той е с 16 години по-стар от нея, при това женен, с две деца. Въпреки всичко, тя започва да излиза с него, като първоначално крие от  семейството си. Според запознати, военният се среща с нея когато тя е на 14, но двамата стават по-близки няколко години по-късно. 

„Тя е момиче, надарено с необичайна, натрапчива красота – със стройна фигура, големи красиви синьо-лилави очи, и нежен прасковен тен на лицето. Тя може да те накара не само да се превиваш от смях, но и притежава онази проницателност, докосваща те дълбоко в сърцето“, пише той в своя дневник. 

Когато Елизабет Втора разбира, че Маргарет има връзка с мъж, който се е развел, я моли да приключи всякакъв контакт с пилота, но тя не се съгласява. По онова време английската църква не гледа с добро око на подобен род отношения, но въпреки това принцесата заявява на сестра си, че ще се омъжи за него. Тогава кралският двор и много британци говорят, че 22-годишната жена и 38-годишният военен имат интимна връзка – нещо, което трудно може да бъде скрито. 

За да потуши скандала, кралицата изпраща Питър Таунсенд в Брюксел, където да работи като военно аташе в британското консулство. Въпреки голямото разстояние, той продължава да поддържа контакт с принцеса Марго. Няколко години по-късно, когато тя навършва 25, заявява публично, че е имала връзка с него цели 12 години. Тогава BBC прекъсва програмата си, за да покаже изявлението ѝ. Макар че някои очакват тя да се откаже от благородническата си титла и да избере любовта, сестрата на кралицата избира семейството. 

„Това беше страшен шок... Жените от цяла Англия се обливаха в сълзи. Беше ни безкрайно мъчно за Маргарет, която, както прекрасно разбирахме, беше принудена да отстъпи пред натиска на августейшото си семейство. Между другото, мъжете също бяха недоволни. Те се почувстваха засегнати заради героя полковник“, разказва Ема Джонсън, продавачка в магазин в Лондон. 

Графиня Сноудън 

След като не успява да се омъжи за своята първа любов, принцесата среща фотографа Антъни Армстронг-Джоунс. През 1958 г. двамата са гости на сватба и разбират, че не са безразлични един към друг. Въпреки че той е обикновен човек, кралското семейство го одобрява за бъдещ жених. Година по-късно той иска ръката ѝ. 

Сватбата на принцеса Маргарет и избраника ѝ се състои на 6 май 1960 г. в Уестминстърското абатство. Тогава тя носи рокля, ушита от кралския дизайнер Норман Хартнел. На главата ѝ се вижда диамантена тиара от лъскавата колекция на кралица Виктория. Сред шаферите ѝ е принц Чарлз. 

Година по-късно се ражда и първият им наследник – Дейвид, като малко преди това фотографът получава титлата граф Сноудън. Съпрузите водят активен светски живот, като в обкръжението им са едни от най-известните имена в шоубизнеса. 

През 1964 г. графиня Сноудън ражда дъщеря си Сара, но проблемите между нея и съпруга ѝ започват две години по-рано. Привлечени от светлините на прожекторите и славата, двамата имат нужда от лично пространство. Тя изневерява на фотографа с неговия най-добър приятелАнтъни Бъртън. Дори се обажда на жена му, за да ѝ признае колко силни са чувствата ѝ към него, нищо, че той е кръстник на дъщеря ѝ. 

Следват множество скандали между двамата, по време на които те си отправят взаимни обвинения, но все още не мислят за развод. Британската преса пише за празненството по случай 39-ия рожден ден на принцеса Марго, когато съпругът ѝ е толкова бесен, че гаси фасовете си в нейната рокля. Той има много афери през годините, като една от най-известните е с лейди Жаклин Руфъс-Айзък. Тя от своя страна също ходи по чужди мъже, дори спи с градинаря си, който е с 18 години по-млад от нея. 

Бракът между Маргарет и Тони, както тя го нарича, приключва през 1976 г. Разводът им е първият в кралското семейство. Двамата обаче остават приятели и поддържат добри отношения до смъртта на принцесата през 2002 г. 

От кралица на нощния живот и модна икона до една безполезна принцеса 

Само метър и 55 висока, притежаваща хубава бяла кожа и много тясна талия, принцесата е истинска модна икона. Тя изглежда невероятно дори и в най-семплата рокля. Появявайки се на различни светски събития, тя се отличава със своята елегантност. Дори и след като ражда първото си дете, принцесата запазва своята фигура и продължава да се грижи за външния си вид. Но бохемският ѝ начин на живот си казва думата. 

Принцесата злоупотребява с алкохола и цигарите, което започва да си личи по кожата ѝ. Дори на официалните ѝ приеми винаги след нея върви човек, който се грижи за фасовете и това чашата ѝ винаги да е пълна. 

Докато преди години я смятат за една от най-добре облечените британки, след 1976 г. тя занемарява стила си. Започва да се облича все по-скучно, като сменя елегантните рокли с така удобните за онова време костюми. Британската преса я нарича „безполезна“, а тя все по-често изпада в депресивни състояния.

 
 
 
 
 

Как завършва бохемският живот на принцесата? 

Графиня Сноудън започва да боледува по-сериозно след 60-ата си годишнина. През 1985 г. претърпява операция на черния дроб, което не учудва никой, познаващ нейния живот. През 1998 г. получава първия си инсулт и започва да се придвижва на инвалидна количка. През февруари 2002 г. е приета за лечение в болницата „Крал Едуард VI“, където умира в съня си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 3 години )
Жената от първата снимка е принцеса Ан - дъщерята на кралица Елизабет II.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар